Beziki

  • wyświetlono: 377 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste. Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy z tego samego przepisu. Duży wpływ na efekt końcowy ma wilgotność powietrza, zbyt długie ubijanie lub niewłaściwa temperatura białek. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta.

IMG_20200520_121554b
  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

2 białka (z dużych jajek)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 szczypta soli

Sposób przygotowania przepisu:

Beziki

  • 1. Białka (*) ubić na sztywno (ze szczyptą soli). (**)
    Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
    (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) (***)
    Masę za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    (Między bezikami powinny być odstępy.)
    Piec (w rozgrzanym piekarniku ) 60-100 minut w 110 stopniach. (****)
    Bezy ostudzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
    (Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika.
    W między czasie można sprawdzać stopień zapieczenia bez.)

Porady

(*) Białka, które posiadają temperaturę pokojową sprawią, że piany będzie więcej (objętościowo).
(**) Należy uważać, aby piana nie została "przebita". Jeśli białka będą ubite na sztywno - nie należy ich ubijać "na zapas" - inaczej się zważą i będą do wyrzucenia.
(***) Bardzo ważne, aby cukier był dodawany powoli, ponieważ inaczej piana zrobi się rzadka. Cukier stopniowo powinien rozpuszczać się w pianie.
(****) Czas jest podany dla małych bez. Większe piecze się dłużej.
Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

białkabezybeziki

Komentarze

Podobne przepisy

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Białkowiec z gruszkami i pianką

Jeśli potrzebujemy ciasta lekkiego...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Lizaki bezowe

Lizaki bezowe mogą posłużyć jako...

Ciasteczka orzechowe na białkach

Dodane przez: alaaa

Ciasteczka orzechowe na białkach

Przy pieczeniu ciasteczek często...

Zazulki

Dodane przez: zielonakuchniablog

Zazulki

Ciastka banalne w przygotowaniu,...

Lizaki BEZOWE

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Lizaki BEZOWE

Lizaki bezowe są teraz hitem na...

leniuszki

Dodane przez: rena123

Ciasteczka "leniuszki"

Proste ciasteczka a'la biszkopciki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE