• Dla 8 osób
  • Średni

Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste. Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy z tego samego przepisu. Duży wpływ na efekt końcowy ma wilgotność powietrza, zbyt długie ubijanie lub niewłaściwa temperatura białek. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 białka (z dużych jajek)
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Bezy Beza

Beziki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka (*) ubić na sztywno (ze szczyptą soli). (**)
    Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
    (Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.) (***)
    Masę za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    (Między bezikami powinny być odstępy.)
    Piec (w rozgrzanym piekarniku ) 60-100 minut w 110 stopniach. (****)
    Bezy ostudzić w piecyku przy uchylonych drzwiczkach.
    (Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika.
    W między czasie można sprawdzać stopień zapieczenia bez.)

Porady

(*) Białka, które posiadają temperaturę pokojową sprawią, że piany będzie więcej (objętościowo). (**) Należy uważać, aby piana nie została "przebita". Jeśli białka będą ubite na sztywno - nie należy ich ubijać "na zapas" - inaczej się zważą i będą do wyrzucenia. (***) Bardzo ważne, aby cukier był dodawany powoli, ponieważ inaczej piana zrobi się rzadka. Cukier stopniowo powinien rozpuszczać się w pianie. (****) Czas jest podany dla małych bez. Większe piecze się dłużej. Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Beziki Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować