Di gotuje
Zrobienie bezików jest trochę czasochłonne, ale też niezwykle proste. Jednak nie zawsze muszą wyjść takie same, nawet jeśli korzystamy z tego samego przepisu. Duży wpływ na efekt końcowy ma wilgotność powietrza, zbyt długie ubijanie lub niewłaściwa temperatura białek. Z tego przepisu korzystałam już niejednokrotnie i śmiało mogę Wam go polecić. Bezy są pyszne i doskonale nadaję się do przełożenia kremem. U mnie znikają bez dodatków, ale jak zdążę - robię z nimi lody, różne desery i ciasta.
0 (0 ocen)
Porady
(*) Białka, które posiadają temperaturę pokojową sprawią, że piany będzie więcej (objętościowo). (**) Należy uważać, aby piana nie została "przebita". Jeśli białka będą ubite na sztywno - nie należy ich ubijać "na zapas" - inaczej się zważą i będą do wyrzucenia. (***) Bardzo ważne, aby cukier był dodawany powoli, ponieważ inaczej piana zrobi się rzadka. Cukier stopniowo powinien rozpuszczać się w pianie. (****) Czas jest podany dla małych bez. Większe piecze się dłużej. Jeśli bezy mają być duże i klejące - to czas pieczenia wynosi około 45 minut - w 140 stopniach.
Komentarze