Tortowe ciasto z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne tortowe ciasto na każdą okazję.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 9 szt
    mąka - 2 szkl
    cukier - 2 szkl
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    ocet - 1 łyżka
    proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
    sól
    olej - 2 łyżki
    Masa owocowa:
    masło 82% - 250 g
    śmietana kwaśna - 1/2 szkl
    maliny - 1/2 szkl
    cukier puder - 100 g
    Poncz:
    woda gotowana -1 szkl
    sok z cytryny - 0,5 szt
    cukier - 1 łyżka
    Frużelina jeżynowa:
    250 g owoców świeżych
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
    1 łyżeczka żelatyny w proszku
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki cukru
    Polewa
    czekolada gorzka - 100 g
    dżem jeżynowy - 60 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tortowe ciasto z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek.
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
    Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać.
    Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem tortownicę o wymiarach 28 cm.
    Piec przez 35 minut w 180 stop.
    Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
  • 2. Masa owocowa:
    Masło przełożyć do miski, utrzeć z cukrem pudrem do białości.
    Do utartego masła dodawać po łyżce śmietany, dalej ucierać.
    Na samym końcu dodać opłukane i osączone maliny, zmiksować.
  • 3. Frużelina jeżynowa:
    Jeżyny, opłukać, przełożyć do dużego garnka.
    Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do owoców.
    Gotować na wolnym ogniu, kilka minut.
    Następnie ciągle mieszając dodać cukier, gotować.
    Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
    Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gotujących owoców, zagotować.
    Zdjąć garnek z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, szybko wymieszać.
  • 4. Poncz
    Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać.
  • 5. Polewa
    Czekoladę połamać do szklanki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
    Dodać do gorącej czekolady dżem, dokładnie wymieszać.
  • 6. Składanie ciasta:
    Pierwszy blat nasączamy, wykładamy frużelinę jeżynową, przykrywamy następnym blatem, nasączenie i masa owocowa, nakładamy ostatni blat ciasta i polewami polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Maliny Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować