Tortowe ciasto z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Do ubitej piany dodać cukier, dalej ubijać.
Następnie dodawać po jednym żółtku i ocet, zmiksować.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem tortownicę o wymiarach 28 cm.
Piec przez 35 minut w 180 stop.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty.
2.Masa owocowa:
Masło przełożyć do miski, utrzeć z cukrem pudrem do białości.
Do utartego masła dodawać po łyżce śmietany, dalej ucierać.
Na samym końcu dodać opłukane i osączone maliny, zmiksować.
3.Frużelina jeżynowa:
Jeżyny, opłukać, przełożyć do dużego garnka.
Cytrynę sparzyć, wycisnąć sok, dodać do owoców.
Gotować na wolnym ogniu, kilka minut.
Następnie ciągle mieszając dodać cukier, gotować.
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
Mąkę wymieszać z wodą, wlać do gotujących owoców, zagotować.
Zdjąć garnek z ognia, dodać napęczniałą żelatynę, szybko wymieszać.
4.Poncz
Składniki ponczu połączyć, dobrze wymieszać.
5.Polewa
Czekoladę połamać do szklanki, rozpuścić w kuchence mikrofalowej.
Dodać do gorącej czekolady dżem, dokładnie wymieszać.
6.Składanie ciasta:
Pierwszy blat nasączamy, wykładamy frużelinę jeżynową, przykrywamy następnym blatem, nasączenie i masa owocowa, nakładamy ostatni blat ciasta i polewami polewą.
Komentarze