Ciasto tortowe wielowarstwowe

  • wyświetlono: 912 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Ciasto biszkoptowe z trzema różnymi biszkoptami. Ciasto z dwoma kremami, galaretką i polewą czekoladową. Ciasto imprezowe, dosyć wysokie, może zastąpić tort. Ciasto pracochłonne, ale warto było bo rodzinie bardzo smakowało.

Babcia Tereska
  • 30 porcje
  • 200min
  • Trudny

Składniki

BISZKOPT 1:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

BISZKOPT 2:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-40 g. płatków czekoladowych

BISZKOPT 3:
-5 jajek
-150 g. cukru
-80 g. mąki tortowej
-80 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-sok z 2 puszek z mandarynek

KREM Z MANDARYNKAMI:
-500 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-2 puszki mandarynek po 175 g. owoców

GALARETKA JEŻYNOWA:
-200 g. jeżyn (tu mrożone)
-3 łyżki cukru
-wody do 900 ml.
-3 galaretki jagodowe

KREM KRÓWKOWY Z SCHOKO-BONS:
-500 ml. śmietanki 30 %
-200 g. czekolady Krówkowej
-250 g. serka mascarpone
-400 g. jogurtu greckiego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
-125 g. czekoladek Schoko-Bons

POLEWA CZEKOLADOWA:
-250 g. gorzkiej czekolady
-2 łyżki cukru
-250 ml. śmietanki 30 %

DEKORACJA:
-40 g. płatków czekoladowych
-barwnik złoty w proszku, jadalny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe wielowarstwowe

  • Ciasto tortowe wielowarstwowe1. biszkopt-Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem, dodawanym porcjami. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Przelać do blaszki 30x40 wyścielanej papierem do pieczenia, tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Drugi biszkopt upiec z płatkami czekoladowymi, dodanymi na samym końcu. Do trzeciego wraz z mąką dodać kakao.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe2. Ze wszystkich biszkoptów, zdrapać widelcem skórkę. Zapobiegnie to odklejaniem warstw kremu.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe3. Do tej samej blaszki, ułożyć biszkopt kakaowy. Tylko blaszkę wpierw wyżej zabezpieczyć papierem. Biszkopt nasączyć częścią soku.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe4. krem 1- Mandarynki odsączyć i pokroić na kawałki. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę z jogurtem i serkiem, ubić do puszystego. Potem stopniowo dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wmieszać mandarynki i krem wyłożyć do blaszki na biszkopt. Krem rozsmarować i schłodzić ciasto w lodówce.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe5. galaretka-Jeżyny rozgotować z cukrem i 1/2 szklanki wody. Przetrzeć przez sito albo rozdrobnić blenderem. Przelać do menzurki i dopełnić wodą do 900 ml. Ponownie zagotować, odstawić z palnika i rozpuścić tam galaretki. Schłodzić do lekkiego tężenia i przelać równomiernie do blaszki na krem.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe6. Delikatnie ułożyć jasny biszkopt i mocniej nasączyć sokiem.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe7. krem 2-Dzień wcześniej wieczorem, rozpuścić czekolady w śmietance nad parą. Schłodzić w lodówce albo przynajmniej z godzinę. Czekoladki pokroić w kawałki albo rozdrobnić blenderem na grubsze cząstki. Wykonać krem podobnie jak 1. Na koniec wmieszać czekoladki i wyłożyć do blaszki i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe8. Przykryć ostatnim biszkoptem, dołem do góry i schłodzić z godzinę w lodówce.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe9. polewa- Czekolady z cukrem, rozpuścić w śmietance nad parą. Ostudzić do płynnego i posmarować górę ciasta.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe10. Płatki czekoladowe wsypać do woreczka foliowego, dodać ok. 1/3 łyżeczki barwnika. Potrząsnąć i pozłocić. Można gotowe pozłacane kupić.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe11. Rozsypać po jeszcze nie zastygłej polewie. Ciasto przetrzymywać w lodówce.
  • Ciasto tortowe wielowarstwowe12. Kroić ok. 3-4 cm. szerokie plastry a długie z 10 cm. Zamiast tej posypki można zrobić rozetki z jakiegoś kremu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto biszkoptoweCiasto z galaretkąciasto urodzinoweciasto tortoweciasto wielowarstwoweciasto z polewąciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0f15dqm

Dodane przez: beniawojt

Ciasto Kostka tortowa

Ciasto w sam raz na święta,pełne...

ciasto INKA

Dodane przez: Magda_Z

Ciasto tortowe INKA

Pyszne, rozpływające się w ustach...

Ciasto tortowe z kajmakiem

Dodane przez: monisia1215

Ciasto tortowe z kajmakiem

Pyszne ciasto i jak pięknie się...

Ciaso tortowe

Dodane przez: iziona

Ciasto tortowe

Jedno z ulubionych ciast mojego...

TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SEROWO-JAGODOWE

Ciasto z dwoma różnymi biszkoptami...

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE SERO-TRUSKAWKOWE

Ciasto z dwoma kolorowymi biszkoptami....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE