Ciasto tortowe z michałkami i galaretką

  • wyświetlono: 2714 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 1

Wilgotne blaty czekoladowe nasączone nalewką , obłędny czekoladowy krem z orzechowymi michałkami, całość zwieńczona świeżymi malinami zatopionymi w galaretce. To ciasto nie ma sobie równych i jest jak najlepszy tort, wbrew pozorom bardzo łatwe do zrobienia. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 80min
  • Średni

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
¾ szklanki cukru
2/3 szklanki i mąki tortowej
1/3 szklanki ciemnego kakao
50 g gorzkiej czekolady
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem z michałkami:
500 g śmietany kremówki
100 g gorzkiej czekolady
10 sztuk orzechowych michałków
½ szklanki cukru pudru

Poncz:
150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa)
100 ml przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
1 galaretka malinowa
30 dag świeżych malin poza sezonem można użyć mrożonych

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe z michałkami i galaretką

  • Biszkopt1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki musza mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z kakao, czekoladę zetrzeć na tarce jarzynowej.
    Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukier, miksować do uzyskania gęstej lśniącej piany, do masy jajecznej, wsypywać powoli przesianą mąkę z kakao, dodać startą czekoladę, delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy samo dno o wym 24/24 cm. Piec w 160*c przez 35 minut.
    Po wyjęciu z pieca wystudzić przekroić wzdłuż na połowę.
  • Przygotowanie2. Krem z michałkami:
    Śmietanę podgrzać, ale nie gotować! Do ciepłej dodać połamaną gorzką czekoladę oraz rozdrobnione michałki, chwilę odczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, włożyć na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.
    Bardzo zimną masę zmiksować na gęsty krem.
  • Przygotowanie3. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, zimną wymieszać z malinami.
    Pierwszy blat czekoladowego ciasta nasączyć połową ponczu z nalewki wymieszanej z wodą, wyłożyć ¾ kremu, przykryć drugim blatem znów nasączyć i rozsmarować resztę kremu. Wylać tężejącą galaretkę z malinami. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

    Słodkich wypieków!

Porady

Jeśli do ciasta używamy mrożonych malin, dodajemy je do zimnej galaretki bez rozmrażania, wtedy galaretka momentalnie szybko się zsiada na cieście a malinki zachowują swoją strukturę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimagalaretkaczekoladaciasto na każdą okazjena słodkomasa śmietanowaWielkanocświętaMalinymój pomysłwiosnakomuniaboże narodzenieweselejesieńdla gościPoczęstunekczekoladowy kremchrzcinyświąteczne wypiekiczekoladowe ciastosłodkie ciastokomunieprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastociasto z krememkrem z michałkami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

ciasto tortowe

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto tortowe z kulkami

Wysokie pyszne czekoladowe biszkopty...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: katarzynka455

Ciasto z jagodami i galaretką

Ciasto z jagodami,galaretką i kremem.

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto tortowe z kremem z gotowanego twarogu...

Ciasto tortowe z twarogowym kremem...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z delicjami i galaretką

Pyszne ciasto z masą i delicjami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE