Tortowe ciasto z wkładką serową

  • wyświetlono: 1274 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 1

Nie pamiętam kiedy już piekłam takie składane ciasto. Ostatnio to tylko coś tak na szybko. Postanowiłam się więc zmobilizować i powstało takie o to wspaniałe i niezwykle pyszne ciasto. Orzechowe biszkopty przełożone kremem budyniowym, a po środku wkładka serowa, bo przecież sernik kochamy. Napiszę, że dwa dni i było po cieście. Takie ciasto można upiec na świąteczny stół, urodziny czy inne uroczystości. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Polecam, upieczcie koniecznie. Słodkich wypieków Wam życzę :)

bgg (Kopiowanie)
  • 30 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Na sernik:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Na biszkopty:
10 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mielonych orzechów włoskich
4 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
25 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 pełne szklanki mleka
pół szklanki cukru pudru

Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Tortowe ciasto z wkładką serową

  • Wkładka serowa.1. Sernik: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto.
  • Biszkopty orzechowe.2. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę tortową, orzechy i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.
  • Krem budyniowy.3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty.
  • Przekładanie.4. Przekładanie: Jeden biszkopt smarujemy połową kremu budyniowego, następnie na krem kładziemy blat sernikowy i rozsmarowujemy pozostały krem, kładziemy drugi biszkopt, lekko dociskamy.
  • Polewa.5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.
  • Smacznego.6. Podanie: Tak wykonane ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
U mnie ser taki z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serCiastourodzinysernikorzechyWielkanockrem budyniowykarnawałboże narodzeniedla gościserowiecprzekładane ciastotortowe ciastociasto z wkładką serową

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym i ananasem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto z wkładką serową, kremem budyniowym...

Mam dla Was recepturę na troszkę...

ciasto cappuccino

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto cappuccino z kremem kawowym i wkładką...

To ciasto to prawdziwa rozkosz...

Orzechowiec z wkładką serową

Dodane przez: Katarzyna88

Orzechowiec z wkładką serową

Cudownie miękkie,wilgotne ciasto...

ciasto tortowe

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto tortowe z kulkami

Wysokie pyszne czekoladowe biszkopty...

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Pyszne ciasto warstwowe, efektownie...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE