Sernik piernikowy

  • wyświetlono: 13863 |
  • dodany do książki kucharskiej: 30 |
  • polecenia: 0

Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernik z piernikową nutą… Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm lub małej foremce ( u mnie kwadratowa 23x 23cm) :)

Joanna Poprostupycha
  • 16 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

400 g mąki
5 łyżki cukru pudru
200 g miękkiego masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżka przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:

1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
130 g cukru
50 g margaryny (miękkiej)
40 g budyniu waniliowego
200 g śmietanki kremówki
4 jaja
2 białka (które zostały z ciasta)
2 łyżki dżemu pomarańczowego
niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sernik piernikowy

  • 1. Krok 1

    Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy większą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę, lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
    Sernik piernikowy
    Krok 2

    W tym czasie twaróg sernikowy, cukier, margarynę oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Pod koniec dodajemy dżem pomarańczowy lub ewentualnie startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

    Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sernikświętaboże narodzeniesernik piernikowyprzepisy wigilijne
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-0xwwpon

Dodane przez: paulette17

SERNIK PRZEKŁADANY PIERNIKIEM Z MUSEM PIERNIKOWYM...

Pełen aromatów zbliżających się...

Piernikowy styropian

Dodane przez: cukieriwanilia.pl

Piernikowy sernik bez sera z marcepanem

Tzw. styropian na piernikowym spodzie...

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową polewą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Sernik na piernikowym spodzie z cynamonową...

Pyszny i niezwykle pachnący sernik.Piernikowe...

Sernik nowojorski z białą czekoladą na piernikowym spodzie

Dodane przez: a_sad07

Sernik nowojorski z białą czekoladą na piernikowym...

Gęsty, zbity, a jednocześnie kremowy....

Tort piernikowy

Dodane przez: bienpyt

Tort piernikowy

Ciasto z dodatkiem przyprawy piernikowej,...

Rolada piernikowa

Dodane przez: Bo-Bożena

Rolada piernikowa

Wilgotny, piernikowy biszkopt,...