Sernik piernikowy

4.47 (215 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Stworzyłam dzisiaj połączenie idealne dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernik z piernikową nutą… Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm lub małej foremce ( u mnie kwadratowa 23x 23cm) :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    400 g mąki
    5 łyżki cukru pudru
    200 g miękkiego masła
    2 żółtka
    1 łyżka przyprawy do piernika
    3 łyżki kakao
    1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
    1 łyżka śmietany 18 %

    Masa serowa:

    1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
    130 g cukru
    50 g miękkiego masła
    40 g budyniu waniliowego
    200 g śmietanki kremówki
    4 jaja
    2 białka (które zostały z ciasta)
    2 łyżki dżemu pomarańczowego
    niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)
Wystaw ocenę:

4.47 (215 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik piernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krok 1

    Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy większą część ciasto na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę, lekko dociskamy palcami. Piec 15 minut w temp. 180 stopni.
    Sernik piernikowy
    Krok 2

    W tym czasie twaróg sernikowy, cukier, miękkie masło oraz budyń miksujemy. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku. Pod koniec dodajemy dżem pomarańczowy lub ewentualnie startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

    Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować