tort makowy z kremem kawowym...

4.5 (141 ocen)

tort makowy z przepisu p. R. Sowy. Myślałam że będzie to totalna klapa bo blaty makowe jakieś rozlazłe mi wyszły, nie dały się ładnie przekroić, ani jeden nie był w całości. Już miałam nawet nie robić kremu i dać sobie spokój. Tort poskladałam ponoc byl dobry bo ja jakos nie miałam na niego chęci

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g maku
    8 jajek
    300 g cukru pudru
    łyżka miodu
    85 g bułki tartej
    1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Kilka kropel aromatu waniliowego lub jakiego tam chcecie

    Masa kawowa:
    4 jajka
    280 g cukru pudru
    2 kostki masła
    1 espresso
    Kieliszek spirytusu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowy z kremem kawowym... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalać wrzątkiem, po godzinie odsączyć na sicie i zmielić trzy razy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, a z białek ubić pianę. Do utartych żółtek dodawać powoli mak, pianę z białek, miód, bułkę połączoną z proszkiem do pieczenia i olejek zapachowy. Całość delikatnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą dużej tortownicy 26cm. Piec 40 minut w temperaturze 180°C w piekarniku z termoobiegiem.
  • 2. Jajka z cukrem pudrem utrzeć na parze, aż powstanie puszysty krem. Masło utrzeć, powoli i stopniowo dodając przygotowane wcześniej jajka i kawę. Na końcu stopniowo wlewać spirytus tak, aby krem się nie zważył.

  • tort 3. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić w poprzek na 3 części, przełożyć kremem pamiętając aby, pozostawić krem również do wyłożenia boków i wierzchu torciku. Całość posypać wiórkami czekoladowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować