Tort makowy z masą kawową

  • wyświetlono: 5829 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

700 Pyszny tort na bazie ciasta makowego i mojego ulubionego kremu kawowego. Tort jest smaczny, wilgotny, stabilny, mocno makowo - kawowy. Według mnie nie wymaga nasączania, ale jeśli ktoś chce to oczywiście może zrobić poncz np. z kawy.

AnetaJ

Składniki

Ciasto
8 jajek
25 dag maku
20 dag cukru
Skórka pomarańczowa
Olejek cytrynowy
3 łyżki bułki tartej

Krem
1 szklanka cukru
1 jajko
1 i 1/2 kostki tłuszczu (187,5 g masła i 187,5g margaryny)
1/2 szklanki mleka
kawa mielona

Polewa
Pół kostki margaryny Palmy z murzynkiem
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka

Kokos - opcjonalnie

Sposób przygotowania przepisu:

Tort makowy z masą kawową

  • 1. Ciasto - Mak sparzyć, odcisnąć, wystudzić i zmielić dwa - trzy razy. Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę (ja całość ucierałam w makutrze). Do ubitych żółtek dodawać powoli mak, delikatnie ucierać. Dodać bułkę tartą, kilka kropel olejku cytrynowego i dwie łyżki skórki pomarańczowej, ucierać do połączenia. Na koniec dodać pianę z białek ubitą na sztywno i delikatnie przemieszać łyżką. Ciasto wylać na tortownicę (moja miała średnicę 29cm) i piec 40-50 minut w 160-180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
  • 2. Krem - Kawę zagotować z mlekiem i pozostawić do wystudzenia. Cukier i jajko dobrze utrzeć mikserem, dodać połowę posiekanego tłuszczu i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać resztę tłuszczu o temperaturze pokojowej i znów ucierać. Następnie, dalej miksując na niskich obrotach, wlewać pomału rozpuszczoną kawę. Chwilę ubijać tak, by masa podwoiła swoją objętość.
  • 3. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Spód umieścić na paterze i posmarować połową kremu. Tort przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i posmarować drugą połową masy - odłożyć trochę masy na udekorowanie boków. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Boki tortu posmarować pozostałym kremem i udekorować kokosem..
  • 4. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać letnią polewą.

Porady

To mój ulubiony przepis na krem kawowy. Przepis, który od zawsze jest w moim przepiśniku, a moja mama od lat przygotowuje krem kawowy tylko w ten sposób. Tort będzie smakował nawet tym z Was, którzy za kawą nie przepadają.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylamakkawamasa kawowabiszkopt makowyTort makowy z masą kawową

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort bezowy z masą kawową

Idealnie pasuje do kawy po obiedzie

Tort pieczony na patelni z masą kawową

Dodane przez: juchab

Tort pieczony na patelni z masą kawową

Warto spróbować!

Biszkopt z masą kawową

Dodane przez: danusia19671

Biszkopt z masą kawową

Przepis mam z jakiejś kolorowej...

image-1240tnp

Dodane przez: tajemniczosc

TORT KAWOWO-MAKOWO-KOKOSOWO-AJERKONIAKOWY

Bardzo smaczny tort. Takie połączenie...

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ

Niesamowicie puszyste ... delikatne...

Sernik z masą makową

Dodane przez: MonaLiza

Sernik z masą makową

Połączenie kremowego, śmietankowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE