Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną.

4.67 (3 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Lekkie ciasto biszkoptowe, tylko na białkach, przełożone musem jabłkowym.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • na ciasto:
    10 białek,
    8 łyżek cukru,
    10 łyżek mąki,
    10 łyżek oleju,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli.
    do przełożenia:
    500 ml musu jabłkowego,
    1 galaretka owocowa (u mnie truskawkowa),
    100 ml wrzątku,
    do dekoracji:
    cukier puder,
    200 ml śmietanki 30%,
    cukier i cukier waniliowy do smaku
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Torty

Torcik z musem jabłkowym i bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do piany z białek partiami dodawać mąkę z proszkiem i olej, delikatnie mieszając.
    Tortownicę o średnicy 18 cm wyłożyć papierem i upiec 4 cienkie blaty, w temp. 180°C ok. 15 min.
    Galaretkę rozpuścić w 100 ml wrzątku i wymieszać z musem jabłkowym. Mus podzielić na 3 części, przełożyć nim upieczone wcześniej blaty i odstawić do stężenia.
    Śmietanę dobrze schłodzić, dodać cukier i cukier waniliowy wg smaku, ubić na sztywno.
    Wierzch tortu oprószyć cukrem pudrem, ozdobić bitą śmietaną i ewentualnie gotowymi ozdobami.

Porady

Do tortu możemy wykorzystać gotowy mus jabłkowy, lub samodzielnie przygotowany. w tym celu należy 6 jabłek obrać i pokroić na kawałki, następnie dodać 50 ml wody i rozprażyć na wolnym ogniu ok, 10 min, po wystudzeniu zmiksować na gładką masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Mąka pszenna Jabłka Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować