ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną

4.5 (152 ocen)

  • 60 min

Trochę inna wersja jabłecznika.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    -5 jajek
    -szklanka mąki
    -3/4 szklanki cukru
    -2 łyżki oleju
    -szczypta soli
    -łyżeczka proszku do pieczenia
    -łyżka mąki ziemniaczanej
    mus jabłkowy:
    -2 kg jabłek
    -cukier (ilość zależy od kwasowości jabłek)
    -dwie galaretki jabłkowe (może być inny smak)
    bita śmietana:
    -2 śmietany kremówki 30% lub 36%
    -łyżeczka cukru pudru
    -łyżeczka żelatyny
    -1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Desery

Ciasto z musem jabłkowym i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem, cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Kiedy masa będzie miała jednolity kolor przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy olej i jeszcze raz wszystko mieszamy. Do wysmarowanej i posypanej tortownicy (29 cm) przelewamy ciasto. Pamiętajmy by nie smarować brzegów, bo wtedy ciasto nie wyrośnie. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.
    Mus:
    Jabłka obieramy kroimy w małe kostki lub trzemy na dużych oczkach tarki, zasypujemy cukrem i gotujemy do "paćkowatej" konsystencji. Jeśli jabłka nie rozpadną się dokładnie warto je zblendować. Na koniec energicznie mieszając dodajemy galaretki.
    Bita śmietana:
    W szklance rozpuszczamy żelatynę, co chwilę mieszając czekamy aż ostygnie i trochę stężeje. W wysokim naczyniu ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę.

    Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół. Na jednej części układamy jabłka i przykrywamy drugą. Jeśli wolimy cieńsze warstwy musu jabłkowego wylewamy również na drugą część biszkoptu. Na koniec wylewamy bitą śmietanę. Dla złamania smaku bitą śmietanę można opruszyć gorzkim kakao lub startą gorzką czekoladą.

Porady

By biszkopt nie opadł, blaszkę z ciastem po wyjęciu piekarnika trzeba rzucić na ziemie z wysokości około 40 centymetrów

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować