Torcik herbatnikowo-kawowy z wiśniami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Elegancki, pyszny a zarazem bardzo łatwy do przygotowania torcik bez pieczenia. Doskonały na letni deser.

Do torcika zamiast wiśni z kompotu można użyć owoców świeżych lub mrożonych.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 500g herbatników

    600g śmietanki kremówki

    150g cukru pudru

    2 śmietan fixy

    2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    słoik wiśni z kompotu

    galaretka wiśniowa
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Torcik herbatnikowo-kawowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik herbatnikowo-kawowy z wiśniami - składanie 1. Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostygnięcia.

    Śmietankę ubić na puszystą masę, pod koniec dodając cukier puder, śmietanfix i kawę. Herbatniki smarować z jednej strony masą i pionowo przykładać do brzegów tortownicy (19cm). Czynność powtarzać aż do samego środka. Na koniec herbatniki przekrawamy na pół. Pozostałą masą posmarować wierzch torcika. Wstawić do lodówki.
    Wiśnie odsączyć, wyłożyć na torcik i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Ja herbatniki przed posmarowaniem masą maczałam w mleku ale wg mnie torcik po pokrojeniu był mało stabilny, choć rozpływał się w ustach ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować