Ciasto wiśniowo-czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypywać powoli mąkę z proszkiem, kakao oraz olej, delikatnie wymieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym.21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu nasączyć wodą z cukrem wanilinowym.
2.Wiśnie rozmrozić i zagotować z cukrem. Galaretki rozpuścić w 1/2 l wody i połączyć z wiśniami. Gęstniejącą galaretkę z wiśniami wyłożyć na biszkopt.
3.Czekoladę zetrzeć na tarce. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć ze śmietanką, dodać startą czekoladę, wymieszać i wylać na stężałą galaretkę.
4.Wierzch ciasta posypać kakao lub startą czekoladą.
Komentarze