Cyganka

4.5 (189 ocen)

Pyszne ciasto ze starych, domowych przepisów.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kaszy manny
    1,5 łyżki zwykłej kawy PRIMA
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA:
    2 budynie śmietankowe / waniliowe
    1 margaryna
    0,5 szklanki cukru
    2 MASA:
    duży słoik drylowanych czereśni
    3 galaretki wiśniowe
    gotowa polewa czekoladowa

Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Cyganka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier i żółtka. Gdy cukier będzie rozpuszczony powoli dodawać mąkę przesianą z kaszą manną, kawą, kakao i proszkiem, delikatnie mieszając i napowietrzając ciasto.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i piec biszkopt 30 minut w temp. 180 stopni.
  • 2. Budynie ugotować z cukrem w 3 szklankach mleka i gdy będzie letni zmiksować go z kostką margaryny.
  • 3. Galaretki rozpuścić w trochę zmniejszonej ilości wody i gdy zacznie lekko tężeć, wrzucić do niej czereśnie.
  • 4. Biszkopt przeciąć wzdłuż na dwie części.Wyłożyć na niego masę budyniową, na to tężejącą galaretkę i na wierzch położyć drugi blat biszkoptu. Polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować