Sernik tiramisu

4.41 (231 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Nie pijam kawy, ale uwielbiam kawowe wypieki! Zwykłe tiramisu jest mi doskonale znane, ale wersja sernikowa to nowość, którą z całego serca polecam:). Całość nie jest przesadnie słodka a smak kawy wyczuwalny, ale nie dominujący.

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Spód:
    70g mlecznej czekolady
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżki mleka
    70g masła
    1 jajko
    40g mąki

    Masa serowa:
    600g sera twarogowego mielonego
    250g sera mascarpone
    1 szklanka cukru
    1 budyń waniliowy
    100 ml śmietanki 30%
    5 jajek L

    Dodatkowo:
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów
    szklanka kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek (przestudzona)
    200 ml śmietanki 35% + 2 łyżki cukru pudru
    150g czekolady
Wystaw ocenę:

4.41 (231 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tiramisu

Sernik tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy spód: miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Czekoladę rozpuszczamy w garnku wraz z kawą i mlekiem. Dodajemy do masy wraz z jajkiem i mąką - miksujemy. Wylewamy na tortownicę o średnicy 22 cm, w masę wciskamy biszkopty tak by zakryły całe dno. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 15 minut. Studzimy, po czym nasączamy biszkopty kawą.
  • 2. Przygotowujemy masę serową: twaróg miksujemy z serem mascarpone, cukrem i jajkami. Do śmietanki wsypujemy proszek budyniowy, mieszamy, wlewamy do masy. Ponownie miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na spód ciasta 1/2 masy serowej, wykładamy biszkopty namoczone w kawie by zakryły całą powierzchnię, wylewamy pozostała część ciasta, wyrównujemy, pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach oraz 90 minut w 130 stopniach. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, pozostawiamy w nim sernik jeszcze na minimum 30 minut. Całkowicie wystudzony sernik przekładamy do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 3. Górę ozdabiamy kiedy sernik będzie już schłodzony. 100g czekolady rozpuszczamy, smarujemy nią górę i boki ciasta. Pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem do powstania sztywnej piany. Rozsmarowujemy na górze ciasta. Biszkopty namaczamy w kawie, wykładamy na śmietanę. Posypujemy 50g startej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować