Tartaletki owsiano- porzeczkowe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tartaletki z sezonowymi owocami to moja propozycja na letni deser. Osobiście polecam eksperyment z owsianym budyniem. Smakuje on pysznie w połączeniu z ciastem kruchym i orzeźwiającymi porzeczkami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na około 12 sztuk
    Ciasto:
    • 200 gram mąki tortowej,
    • 50 gram mąki owsianej,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
    • 1 żółtko,
    • 1 jajko,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Owsiany budyń:
    - 3 szklanki mleka,
    - 1 szklanka płatków owsianych,
    - 1 budyń śmietankowy,
    - 1 cukier waniliowy,
    - Ewentualnie cukier do smaku
    - 2 żółtka,
    - 1 łyżka masła

    Dodatkowo:
    • Około 250 gram porzeczki czerwonej,
    • Tłuszcz do smarowania foremek,
    • Cukier puder do podania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki

Tartaletki owsiano- porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, jajko, tłuszcz, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy.
    Foremki smarujemy tłuszczem.
  • przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki foremek.
    Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia w 180°C około 15-20 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • gotowanie płatków 3. BUDYŃ:
    W dwóch szklankach mleka gotujemy płatki owsiane.
  • dodanie masła 4. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Gdy płatki zmiękną zalewamy je przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.
  • nakładanie budyniu 5. Gdy tłuszcz się rozpuści, budyniem wypełniamy środki upieczonych tartaletek.
  • nakładanie owoców 6. Wierzch deseru posypujemy przepłukaną i osuszoną czerwoną porzeczką. Całość pozostawiamy, do ostygnięcia.
    Przestudzone tartaletki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Czerwona porzeczka Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować