Tartaletki z sezonowymi owocami to moja propozycja na letni deser. Osobiście polecam eksperyment z owsianym budyniem. Smakuje on pysznie w połączeniu z ciastem kruchym i orzeźwiającymi porzeczkami.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na około 12 sztuk
Ciasto:
• 200 gram mąki tortowej,
• 50 gram mąki owsianej,
• 0,5 kostki margaryny,
• 2 płaskie łyżki cukru pudru,
• 1 żółtko,
• 1 jajko,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Tartaletki owsiano- porzeczkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Mąki przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej żółtko, jajko, tłuszcz, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Składniki najpierw siekamy nożem, a następnie energicznie zagniatamy.
Foremki smarujemy tłuszczem.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremek wycinamy koła. Wyciętymi wykładamy środki foremek.
Tak przygotowane tartaletki wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je do zrumienienia w 180°C około 15-20 minut. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
3.BUDYŃ:
W dwóch szklankach mleka gotujemy płatki owsiane.
4.W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, cukier waniliowy oraz żółtka. Gdy płatki zmiękną zalewamy je przygotowaną mieszaniną. Całość zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do ugotowanego budyniu dodajemy masło.
5.Gdy tłuszcz się rozpuści, budyniem wypełniamy środki upieczonych tartaletek.
6.Wierzch deseru posypujemy przepłukaną i osuszoną czerwoną porzeczką. Całość pozostawiamy, do ostygnięcia.
Przestudzone tartaletki oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
Komentarze