Potrójnie porzeczkowe babeczki są bardzo orzeźwiające i szybkie w wykonaniu: -z porzeczkami w cieście -z kremem porzeczkowym -z porzeczkami na babeczkach -z sokiem porzeczkowym w pipetkach
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
170g mąki pszennej typ 450
140g cukru
80g jogurtu naturalnego
70g masła w temp. pokojowej
1 duże jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
Krem-mus:
160g czerwonej porzeczki świeżej lub mrożonej
1,5 łyżeczki cukru
2 łyżeczki żelatyny + zimna woda do zalania i przykrycia
200ml śmietanki 36% schłodzonej
250g schłodzonego mascarpone
Do ciasta i do dekoracji:
2 garści porzeczek czerwonych świeżych
Sos: około 100g porzeczki czerwonej zagotowanej i przecedzonego przez sito, aby został sam sok
Potrójnie porzeczkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać mokre składniki, wymieszać na średnich obrotach. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przelać do 12 papilotek, w środek włożyć po kilka owoców. Babeczki piec w 170 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
2.Krem: żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Do owoców dodać cukier i sok z cytryny, zagotować, aż owoce się rozpadną. Porzeczki przecedzić przez sitko, ponownie zagotować, wyłączyć palnik i dodać napęczniała żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wystudzić do temp. pokojowej.
Śmietanę z mascarpone ubić na sztywny krem. Kilka łyżek kremu dodać do wystudzonej masy owocowej, zahartować, następnie wolnym strumieniem wlewać do kremu cały czas mieszając do połączenia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką i wyściskać na wystudzone babeczki. Na górę nałożyć owoce, a w pipetki nalać sok z porzeczek przygotowany w ten sam sposób jak baza do kremu (przecedzony przez sitko i bez żelatyny).
Komentarze