Potrójnie porzeczkowe babeczki

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Potrójnie porzeczkowe babeczki są bardzo orzeźwiające i szybkie w wykonaniu: -z porzeczkami w cieście -z kremem porzeczkowym -z porzeczkami na babeczkach -z sokiem porzeczkowym w pipetkach

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    170g mąki pszennej typ 450
    140g cukru
    80g jogurtu naturalnego
    70g masła w temp. pokojowej
    1 duże jajko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 łyżeczka pasty waniliowej

    Krem-mus:
    160g czerwonej porzeczki świeżej lub mrożonej
    1,5 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki żelatyny + zimna woda do zalania i przykrycia
    200ml śmietanki 36% schłodzonej
    250g schłodzonego mascarpone

    Do ciasta i do dekoracji:
    2 garści porzeczek czerwonych świeżych

    Sos: około 100g porzeczki czerwonej zagotowanej i przecedzonego przez sito, aby został sam sok
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Babeczki

Potrójnie porzeczkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: masło utrzeć z cukrem na puszysto. Dodać mokre składniki, wymieszać na średnich obrotach. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia. Ciasto przelać do 12 papilotek, w środek włożyć po kilka owoców. Babeczki piec w 170 stopniach około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. Krem: żelatynę zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia. Do owoców dodać cukier i sok z cytryny, zagotować, aż owoce się rozpadną. Porzeczki przecedzić przez sitko, ponownie zagotować, wyłączyć palnik i dodać napęczniała żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Wystudzić do temp. pokojowej.
    Śmietanę z mascarpone ubić na sztywny krem. Kilka łyżek kremu dodać do wystudzonej masy owocowej, zahartować, następnie wolnym strumieniem wlewać do kremu cały czas mieszając do połączenia. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką gwiazdką i wyściskać na wystudzone babeczki. Na górę nałożyć owoce, a w pipetki nalać sok z porzeczek przygotowany w ten sam sposób jak baza do kremu (przecedzony przez sitko i bez żelatyny).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować