Tartaletki z wiśniami, budyniem i kruszonką

4.99 (175 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tartaletki można zabrać ze sobą na piknik.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 1 żółtko

    Budyń:

    - 1 budyń waniliowy

    - 500 ml mleka

    Kruszonka:

    - 10 dag mąki tortowej

    - 5 dag cukru

    - 5 dag zimnej margaryny

    Dodatkowo:

    - 1 szklanka wydrylowanych wiśni
Wystaw ocenę:

4.99 (175 ocen)

Tartaletki z wiśniami, budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem.
  • 2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia. Budyń odstawiamy na kilka minut. Letni nakładamy do tartaletek. Na budyń układamy wiśnie.
  • 3. Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, wkładamy ją do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Kruszonką posypujemy tartaletki.
  • 4. Pieczenie: Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut do zrumienienia. Tartaletki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Wiśnie Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować