PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Tartaletki z wiśniami, budyniem i kruszonkąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/90/tartaletki-z-wisniami-budyniem-i-kruszonka-1.jpeg60004000http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/tartaletki-z-wisniami-budyniem-i-kruszonka
1.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem.
2.
Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia. Budyń odstawiamy na kilka minut. Letni nakładamy do tartaletek. Na budyń układamy wiśnie.
3.
Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, wkładamy ją do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Kruszonką posypujemy tartaletki.
4.
Pieczenie: Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut do zrumienienia. Tartaletki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze