Tartaletki z wiśniami, budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny do schłodzenia. Na stolnicy lekko posypanej mąką wałkujemy ciasto i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem.
2.Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia. Budyń odstawiamy na kilka minut. Letni nakładamy do tartaletek. Na budyń układamy wiśnie.
3.Kruszonka: Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, wkładamy ją do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Kruszonką posypujemy tartaletki.
4.Pieczenie: Tartaletki układamy na blaszce. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30- 35 minut do zrumienienia. Tartaletki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarze