Tartaletki raffaello

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kruche tartaletki z kremem z orzeszków ziemnych, udekorowane zostały pralinką raffaello i bitą śmietaną.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1 szklanka mąki tortowej

    - 1/4 szklanki cukru pudru

    - 10 dag margaryny

    - 2 żółtka

    Krem:

    - 15 dag margaryny Kasi

    - cukier puder do smaku

    - 1 szklanka obranych orzeszków ziemnych

    bita śmietana

    - 250 ml śmietany kremówki

    - cukier puder do smaku

    dodatkowo:

    - 12 sztuk raffaello
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami.
  • 2. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
  • 3. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
  • 4. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm.
  • 5. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 6. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 7. Następnie przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy na puszystość z cukrem pudrem.
  • 8. Orzeszki drobno mielimy i dodajemy do kremu. Delikatnie mieszamy.
  • 9. Do tartaletek nakładamy po porcji kremu.
  • 10. Z kolei przygotowujemy bitą śmietanę. Kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy.
  • 11. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy małe rozetki dookoła. Na koniec na środek kładziemy raffaello.
  • 12. Gotowe! Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować