Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem

4.46 (183 ocen)

Dziś mam dla Was maleńkie cudeńka, które poprawią nawet najgorszy humor. Delikatne, orzechowe kruche ciasto, ze sporą ilością kakaowej masy na bazie mleka w proszku. A w samym środku miła niespodzianka w postaci kajmaku.

Składniki:

  • Ciasto:

    100g mielonych orzechów laskowych
    150g mąki tortowej
    125g zimnego masła
    6 łyżek drobnego cukru
    1 zimne jajko

    Nadzienie czekoladowe:

    250g masła
    1 szklanka cukru pudru
    125ml wody
    3 łyżki kakao
    250g pełnotłustego mleka w proszku

    Dodatkowo:

    300-400g kajmaku
    50g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Wystaw ocenę:

4.46 (183 ocen)

Kruche babeczki orzechowo-czekoladowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta umieścić w dużej misie, przesiekać nożem do uzyskania niewielkich grudek (trzeba zadbać o to, aby nie było widocznych grudek masła w cieście). Następnie szybko zagnieść ciasto, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5cm i wycinać krążki nieco większe od górnej średnicy foremek. Krążkami ciasta wyłożyć foremki, nadmiar odciąć. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem – zapobiegnie to jego wybrzuszaniu się. Piec przez 15 minut (brzegi powinny być jasno złote, a całość matowa), wystudzić.
    Do każdej babeczki nakładać po niepełnej łyżeczce kajmaku.
  • 3. Masło, wodę, cukier puder oraz kakao przełożyć do garnuszka i mieszając, podgrzewać na wolnym ogniu aż masło się rozpuści i wszystkie składniki dobrze połączą – nie może być żadnych grudek. Garnuszek zdjąć z ognia, do masy dodać całe mleko w proszku i bardzo dokładnie wymieszać. Powstanie gładka masa. Odstawić do wystudzenia (ok. 30-40). Nie studzić zbyt długo, bo masa całkiem stężeje, a tego na tym etapie nie chcemy. Od czasu do czasu masę należy wymieszać. Kiedy już zgęstnieje, nakładać na babeczki i posypać posiekanymi orzechami.

Porady

Z podanych składników przygotujecie 24-28 babeczek, w zależności od głębokości foremek, jakimi dysponujecie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować