TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Tarta na kruchym cieście z grzybami w roli głównej

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
    100 g masła
    1 łyżeczka soli
    1 żółtko
    1-2 łyżki śmietany
    Farsz:
    około 50-70 g suszonych grzybów
    2 cebule
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    1 szklanka śmietany 30%
    1/2 pęczka natki pietruszki
    sól, pieprz
    1 łyżka sosu sojowego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Quiche

Tarta z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski przesiewamy przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą oraz solą. Dodajemy zimne kawałki masła i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz. Po tym czasie ciasto wyciągamy, wałkujemy i wylepiamy dno oraz boki formy do tarty o średnicy około 25-26 cm. Dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min. Studzimy.
  • 2. Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc.
    Następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie co się moczyły, do momentu aż będą miękkie. Grzyby odcedzamy, ale wody nie wylewamy (można ją wykorzystać do przyrządzenia zupy).
    Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z czosnkiem, a następnie wrzucamy pokrojone grzyby. Przyprawiamy pieprzem, solą oraz sosem sojowym. Podsmażamy całość przez około 5-8 min. i przenosimy na podpieczony spód.
  • 3. Jajka rozbełtujemy, mieszamy je ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Zalewamy grzyby ułożone na spodzie i wierzch posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować