Bigos z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy około kwadrans a potem odcedzamy. Do tej kapusty dodajemy odcisnieta z soku kapuste kiszoną.
Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je wraz z woda w której sie moczyły do kapusty .
Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi i pozostałymi przyprawami.
Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, także łączymy z kapustą.
Cebule kroimy w kostke , smazymy , wrzucamy do garnka.Dodajemy przecier pomidorowy wymieszany w szklance przegotowanej wody, mieszamy.
Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w trakcie gotowania podlewamy czerwonym winem.doprawiamy do smaku Przyprawiamy ,pamietając by ziarna jałowaca dodac na samym końcu.
Smacznego.
Porady
bigos im wiecej razy jest odgrzewany tym jest smaczniejszy.
by uzyskac odpowiednia kwasowośc bigosu , mozemy dodac wode pozostała po odcisnięciu kapusty kiszonej.
Komentarze