Bigos z suszonymi grzybami

4.84 (195 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszny, aromatyczny.....sycacy...

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1, 5 kg kapusty kiszonej
    1 średnia główka kapusty
    \2 kg łopatki wieprzowej
    1\2 kg kiełbasy cienkiej np. śląskiej
    1 garść suszonych grzybów
    200 g przecieru pomidorowego
    1 cebula
    sól
    pieprz swieżo zmielony
    pieprz ziarnisty
    papryka ostra mielona
    ziele angielskie
    liście laurowe
    majeranek
    4-5 ziaren jałowca
    olej do smażenia
    3-4 szklanki czerwonego wina
Wystaw ocenę:

4.84 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy około kwadrans a potem odcedzamy. Do tej kapusty dodajemy odcisnieta z soku kapuste kiszoną.

    Grzyby namaczamy w ciepłej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je wraz z woda w której sie moczyły do kapusty .
    Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi i pozostałymi przyprawami.

    Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, także łączymy z kapustą.
    Cebule kroimy w kostke , smazymy , wrzucamy do garnka.Dodajemy przecier pomidorowy wymieszany w szklance przegotowanej wody, mieszamy.

    Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w trakcie gotowania podlewamy czerwonym winem.doprawiamy do smaku Przyprawiamy ,pamietając by ziarna jałowaca dodac na samym końcu.
    Smacznego.

Porady

bigos im wiecej razy jest odgrzewany tym jest smaczniejszy. by uzyskac odpowiednia kwasowośc bigosu , mozemy dodac wode pozostała po odcisnięciu kapusty kiszonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować