Tarta z łososiem i cukinią

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Łosoś i cukinia to doskonałe połączenie. Dodatkowym atutem jest kształt tarty, który zachęci domowników do spróbowania :)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany 18 proc
    ponadto: 200 g fileta z łososia
    pół dużej cukinii
    1 łyżka soku z cytryny
    sos: pół szklanki śmietany 18 proc.
    3 jajka
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
    szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Filet z łososia

Tarta z łososiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na kruche ciasto połącz, przykryj i schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła. Cukinię pokrój na dość grube plastry i np. kieliszkiem wydrąż środki. Każdy środek przekrój na pół. Poukładaj na cieście, robiąc odstęp od zewnętrznej krawędzi, tworząc koło. Każdy kawałek cukinii oblep ciastem, a środek ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok.10 minut w 180 st.
  • Tarta z łososiem i cukinią 2. Filet z łososia umyj osusz, pokrój w mniejsze kawałki. Skrop z sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem. Łososia poukładaj na podpieczonym kruchym cieście. Rozłóż też wydrążone i  pozostałe kawałki cukinii.
  • Tarta z łososiem i cukinią 3. Sos: jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalać tartę i zapiekać ok.40 minut w 180 st. Na końcu posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać pokrojone w trójkąt
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować