Łosoś i cukinia to doskonałe połączenie. Dodatkowym atutem jest kształt tarty, który zachęci domowników do spróbowania :)
40 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki
100 g masła
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18 proc
ponadto: 200 g fileta z łososia
pół dużej cukinii
1 łyżka soku z cytryny
sos: pół szklanki śmietany 18 proc.
3 jajka
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypiorek do posypania
Tarta z łososiem i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruche ciasto połącz, przykryj i schłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na kształt koła. Cukinię pokrój na dość grube plastry i np. kieliszkiem wydrąż środki. Każdy środek przekrój na pół. Poukładaj na cieście, robiąc odstęp od zewnętrznej krawędzi, tworząc koło. Każdy kawałek cukinii oblep ciastem, a środek ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz ok.10 minut w 180 st.
2.Filet z łososia umyj osusz, pokrój w mniejsze kawałki. Skrop z sokiem z cytryny i przypraw solą i pieprzem. Łososia poukładaj na podpieczonym kruchym cieście. Rozłóż też wydrążone i pozostałe kawałki cukinii.
3.Sos: jajka roztrzep ze śmietaną, dodaj sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sosem zalać tartę i zapiekać ok.40 minut w 180 st. Na końcu posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać pokrojone w trójkąt
Komentarze