Tarta rustykalna z twarogiem

  • wyświetlono: 426 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam tarty i te na słodko i te wytrawne. Tym razem postanowiłam zrobić ją bez użycia formy do tarty, którą nie każdy posiada. Farsz zrobiłam wytrawny, do ciasta dodałam kurkumę, by całość była bardziej "słoneczna" i apetyczna :) W efekcie końcowym otrzymałam doskonałą i pyszną galette na kruchym cieście z twarogiem i cebulką - mojej rodzinie posmakowała baaaardzo ! :) Polecam ją zrobić na kolację czy lekki obiad :) Rewelacyjnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno :)

2017-07-01ab
  • 3 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

NADZIENIE:
300 g twarogu półtłustego
cebula
1 jajko
30 g śmietany (około 1 duża łyżka)
50 g wędliny
50 g papryki czerwonej
sól lub/i Kucharek/Vegeta
pieprz

CIASTO:
1 szklanka mąki
1 jajko
1 łyżka śmietany
80 g margaryny
szczypta soli
1/2 łyżeczki kurkumy

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta rustykalna z twarogiem

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulkę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy delikatnie mąką i rozwałkowujemy na dość duże koło (tak by był zapas ciasta na zawinięcie boków).
  • 2. Gdy ciasto jest już rozwałkowane przekładamy je (razem z papierem do pieczenia, na którym wałkowaliśmy) na dużą blachę z piekarnika. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
  • 3. Twaróg przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, przyprawiamy, dodajemy jajko, śmietanę i cebulkę, mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na ciasto (od razu po wyjęciu z lodówki i rozwałkowaniu), zostawiamy boki bez farszu, tak by można je było zawinąć.
  • 4. Wędlinę kroimy w paseczki, paprykę w kostkę. Paprykę rozkładamy na farszu. Z wędliny zwijamy ruloniki i układamy na wierzchu tarty (możemy ułożyć też paseczki albo pokroić ją w kostkę i rozłożyć na farszu). Boki tarty zawijamy do środka.
  • 5. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 45 minut (przez pierwsze 10 minut piekłam z włączonym termoobiegiem a następnie bez niego).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

twarógtarta rustykalnacebulkawędlinana słonogalettewytrawnapapryka czerwona

Komentarze

Podobne przepisy

Rustykalna tarta z dynią

Dodane przez: Jaga85

Rustykalna tarta z dynią

To rewelacyjne połączenie smaków...

Rustykalna tarta z jabłkami

Dodane przez: Magiel Kuchenny

Rustykalna tarta z jabłkami

Jest taka urokliwa :)

Rustykalna tarta z gruszkami

Dodane przez: zzewa

Rustykalna tarta z gruszkami

Smaczna zarówno na ciepło jak i...

rustykalna tarta z jeżynami

Dodane przez: Michalina

Rustykalna tarta z jeżynami

Pyszna tarta z owocami, która zawsze...

Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

Dodane przez: Ola1984

Rustykalna tarta z jabłkami i cukrem toffi

Rustykalne tarty mają wiele zalet....

Tarta rustykalna z tuńczykiem i porem

Dodane przez: ewaeu

Tarta rustykalna z tuńczykiem i porem

Tartę z tuńczykiem i porem możemy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE