Tarta kokosowa na ciasteczkowym spodzie

4.5 (190 ocen)

Słodkości i ciasta zaczęłam przygotowywać od niedawna. Pomysł na tą tartę, zrodził się nagle, podczas zakupów. Z przygotowaniem jej poradzi sobie każdy. Kruchy, ciasteczkowo-kokosowy spód i delikatna masa kokosowa na bazie budyniu komponują się w idealną całość i sprawiają, że trudno jej się oprzeć.

Składniki:

  • Spód:
    - 12,5 dag pełnoziarnistych herbatników maślanych,
    - 1/4 kostki masła lub margaryny,
    - 3 łyżki wiórek koksowych,
    - łyżka likieru Malibu.
    Masa kokosowa:
    - opakowanie budyniu waniliowego,
    - 450 ml mleka,
    - łyżka masła,
    - 10 dag wiórek kokosowych,
    - 2 łyżki likieru Malibu,
    - 2 łyżki cukru.
    Ponadto:
    - wiórki kokosowe i 2 pełnoziarniste herbatniki do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Tarta kokosowa na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy kruchy spód: Ciasteczka kruszymy blenderem lub za pomocą wałka do ciasta na proszek, mieszamy z wiórkami kokosowymi. Masło lub margarynę rozpuszczamy, lekko studzimy i wlewamy do rozdrobnionych ciasteczek wraz z Malibu, wyrabiamy palcami na masę o konsystencji mokrego piasku.
    Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią spożywczą, na spód wysypujemy równomiernie masę ciasteczkową i dokładnie dociskamy, tworząc spód o grubości ok. 2 cm.
    Formę ze spodem wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy.
  • 2. 1/4 szklanki mleka odlewamy, resztę zagotowujemy wraz z masłem i cukrem.
    Proszek budyniowy rozrabiamy w odłożonym mleku i wlewamy do gotującego się mleka z masłem i cukrem. Gotujemy gęsty i gładki budyń. Do budyniu dodajemy wiórki kokosowe, dokładnie ucieramy, a gdy trochę przestygnie wlewamy Malibu. Masę równomiernie rozsmarowujemy na przygotowanym spodzie.
    Wierzch tarty dekorujemy wiórkami kokosowymi oraz kawałkami ciasteczek zanim masa zastygnie. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej na całą noc) do stężenia.

Porady

1) W wersji dla dzieci nie dodajemy likieru Malibu. Ewentualnie możemy zastąpić go kilkoma kroplami olejku migdałowego. 2) Spód można zrobić także z herbatników kakaowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować