Tarta kajmakowo-bananowa bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tarta z bananami na ciasteczkowym spodzie, kajmakiem połączonym z gorzką czekoladą i na górze krem śmietanowy. Stwierdzam, że to moja ulubiona tarta

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Skladniki na formę o śr. 23cm:

    300 g ciastek (u mnie ciemne herbatniki, ciastka owsiane i zwykle herbatniki w różnych proporcjach)
    100 g masła rozpuszczonego
    1/2 łyżeczki cynamonu
    3 banany 
    Sok z 1/2 cytryny
    1 puszka kajmaku (530g)
    50 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej
    250 g serka mascarpone
    400 ml śmietanki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    20 g czekolady mlecznej, startej na tarce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta kajmakowo-bananowa bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka zmielić na piasek i dodać cynamon. roztopione i przestudzone Masło dodać do zmielonych Ciastek, całość wymieszać, wylepić tym dno formy na tartę i schłodzić przez 15 min. w zamrażarce
  • 2. Mascarpone i masę kajmakową wymieszać na jednolitą masę. W tym samym czasie roztopić gorzka czekoladę.
  • 3. Czekoladę dodać do masy kajmakowej i wymieszać. Krem wyłożyć na spód ciasteczkowy i całość schłodzić w lodówce. (Najlepiej na noc)
  • 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Banany pokroić wzdłuż i skropić sokiem z cytryny. Wyłożyć na ciasto.
  • 5. Ubitą śmietankę przełożyć na wierzch ciasta. Czekoladę zetrzeć na wierzch ciasta. Schłodzić.

Porady

Klasyczna tarta z małym twistem: kajmak został podkręcony czekoladą, spód ciasteczkowy jest wyjątkowy ze względu na dodatek cynamonu, a banany skropione sokiem z cytryny świetnie przełamują słodycz ciasta. Bardzo łatwe w wykonaniu, a jednak oryginalne. Myśle, że zadowoli każde podniebienie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować