Szybkie pączki na sodzie

4 (7 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjny przepis na szybkie pączki na sodzie, to moje nowe odkrycie i jestem nimi zachwycona. Robi się je bardzo szybko, smaczne i tanie. W niecałe 30 minut wyczarowałam ten smakowity talerz. Mało tego tak szybko zniknęły, że wieczorem przygotowałam drugą turę, i wiecie, że na drugi dzień były równie smaczne!!! Na noc przykryłam je szklanym kloszem, a do porannej kawki taki pączek jak znalazł. Będę do nich wracać w trakcie roku. Synek jak wrócił z przedszkola od razu wciągnął dwa na poczekaniu, ja też nie mogłam się im oprzeć, nie wspomnę o moim słodkim mężu. Polecam Wam ten przepis, bo jest wart uwagi, dla początkujących i nie tylko, dla zabieganych i nie lubiących siedzieć w kuchni też jak najbardziej tak. Tłusty czwartek już tuż, tuż koniecznie wypróbuj ten przepis i nie zapomnij pochwalić się zdjęciem!!!

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 ml kefiru
    1 jajko - L
    1 szczypta soli
    5 łyżek cukru
    0,5 łyżeczki sody
    3 łyżki oleju
    2,5 szkl. mąki pszennej - do 3 szkl.

    Dodatkowo

    cukier puder
    1 opakowanie cukru waniliowego
    ¼ łyżeczki cynamonu - opcjonalnie
Wystaw ocenę:

4 (7 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery Ciastka Pączki Oponki

Szybkie pączki na sodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlej kefir, wbij jajko i wsyp cukier oraz szczyptę soli, całość dokładnie wymieszaj trzepaczką rózgową. Następnie wsyp sodę i wlej olej, ponownie wymieszaj.
    Przesiej przez sitko mąkę i wyrób ciasto. Na początku mieszałam silikonową łopatką a później ręka. Ciasto powinno być gładkie i lepkie.
    Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Za pomocą kubka wytnij koła z ciasta, w każdym kole wytnij jeszcze małe kółeczko.
    Na patelni rozgrzej olej, nie za dużo, wystarczy 1 cm.
    Smaż pączki na rozgrzanym oleju, na małym ogniu z dwóch stron na rumiano.
    Wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i cynamonem.

Porady

1 szkl. = 250 ml Pączki możesz polukrować ulubioną polewą, u mnie wersja z cukrem pudrem na szybko.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kefir Soda oczyszczona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować