Oponki serowe

4.5 (160 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszyste, obsypane cukrem pudrem oponki z serową nutą to najbardziej popularna odmiana znanych na całym świecie pączków. Jest to bardzo lubiana w polskich domach forma słodkiej przekąski lub deseru.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g zmielonego białego sera
    500g mąki pszennej
    4 żółtka
    1/3 szklanki cukru
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka spirytusu
    1l oleju
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Ciastka Pączki Oponki

Oponki serowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać na stolnicę. Dodać zmielony ser, żółtka, cukry, spirytus, śmietanę, połączyć składniki ze sobą i całość wyrobić na jednolite ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć obręczą o średnicy 7-8 cm kółka, a w każdym kółku wyciąć mniejsze kółeczka o średnicy 1cm. Kulki o średnicy 1cm powstałe po wycięciu można z powrotem zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub po prostu upiec tak jak oponki.
  • 3. Tak przygotowane oponki wrzucić na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia aby równomiernie się usmażyły.
  • 4. Jeszcze ciepłe oponki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować