Oponki serowe

  • wyświetlono: 1507 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Puszyste, obsypane cukrem pudrem oponki z serową nutą to najbardziej popularna odmiana znanych na całym świecie pączków. Jest to bardzo lubiana w polskich domach forma słodkiej przekąski lub deseru.

Ewelina Marcin
  • 20 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

600g zmielonego białego sera
500g mąki pszennej
4 żółtka
1/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
1l oleju
cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania przepisu:

Oponki serowe

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać na stolnicę. Dodać zmielony ser, żółtka, cukry, spirytus, śmietanę, połączyć składniki ze sobą i całość wyrobić na jednolite ciasto.
  • 2. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 1-1,5 cm i wyciąć obręczą o średnicy 7-8 cm kółka, a w każdym kółku wyciąć mniejsze kółeczka o średnicy 1cm. Kulki o średnicy 1cm powstałe po wycięciu można z powrotem zagnieść i od nowa wyciąć oponki lub po prostu upiec tak jak oponki.
  • 3. Tak przygotowane oponki wrzucić na gorący, głęboki olej rozgrzany do 180 stopni i smażyć na wolnym ogniu, obracając je podczas smażenia aby równomiernie się usmażyły.
  • 4. Jeszcze ciepłe oponki posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serTłusty CzwartekoponkiPączkiciasteczkado kawysmaczneoponki seroweszybkieserowez dziurkątłusty

Komentarze

Podobne przepisy

Mini pączusie

Dodane przez: SanKuc100

Oponki

Pyszne oponki z twarogiem, smażone...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Oponki oszczędne

Bardzo stara receptura, tylko smak...

Oponki z białym serem

Dodane przez: Ciasta Moniki

Oponki z białym serem

Pyszne i proste w przygotowaniu...

Oponki z mascarpone

Dodane przez: Krystyna32

Oponki z mascarpone

Delikatne i pyszne oponki. Polecam...

s

Dodane przez: sylwin03

Oponki

Tłusty czwartek – ostatni czwartek...

Oponki drożdżowe

Dodane przez: dragonik7

Oponki drożdżowe

Pulchne i lekkie jak piórko, dodatek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE