Szybkie bułeczki twarogowe

4 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie bułeczki twarogowe, idealne na śniadanie. Bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g twarogu 20% tluszczu
    70 ml oleju słonecznikowego
    1 jajko
    0, 5 łyżeczki soli
    350 g mąki
    1 proszek do pieczenia= 15g
    ziarna: sezam, mak, dynia
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ser

Szybkie bułeczki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól.
  • 2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto. Formować okrągłe bułeczki i kłaść na foremkę. Posypywać sezamem, makiem i ziarnami. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut na złoto.

Porady

W wersji na słodko można wziąć rodzynki lub kawałki czekolady. Część mąki( około 50 gram) można zastąpić mąką orkiszową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować