Scones – szybkie angielskie bułeczki

4.48 (169 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sconesy to delikatne, bułeczki które nie wymagają wielkiego nakładu pracy, a które swoim zapachem i smakiem zaskoczą każdego domownika zwłaszcza, kiedy podamy je z domowym dżemem.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ szklanki cukru
    ¼ kostki masła
    1 jajko
    ½ szklanki mleka
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Dodatki

Scones – szybkie angielskie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia – dodajemy sól i cukier – mieszamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy składniki aż do uzyskania konsystencji piasku. Wtedy do ciasta dodajemy jajko wymieszane wcześniej z mlekiem (trochę zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem) i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt klei się do rąk podsypujemy je mąką.
    Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm, za pomocą szklanki wycinamy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem. Wierzch bułeczek smarujemy resztą mleka wymieszanego z jajkiem.

    Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je około 12 minut lub do uzyskania pięknego złotego koloru.

    Upieczone bułeczki przekładamy do koszyczka i serwujemy na leniwe śniadanie.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować