Mini bułeczki z białym serem

wyświetlono: 20798 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Drożdżówki z białym serem w formie małych bułeczek. Są znakomite! Słodziutkie, bardzo puszyste i leciutkie. Niby nic nadzwyczajnego, a jednak buzia się śmieje ;). Jeśli lubicie, możecie do masy serowej dorzucić garść rodzynek. Najsmaczniejsze jeszcze ciepłe tuż po upieczeniu.

opublikowany: 12.03.2017
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 15-20 sztuk)

    Ciasto:
    20 g świeżych drożdży
    1/2 szkl ciepłego mleka
    50 g cukru
    250-300 g mąki pszennej tortowej+ mąka do podsypywania
    1 jajko
    szczypta soli
    30 g masła, stopionego i przestudzonego

    Masa serowa:
    200 g twarogu
    70 g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    1 op. budyniu waniliowego bez cukru (40 g)

    Dodatkowo:
    1 żółtko wymieszane z 1 łyżeczką mleka do posmarowania bułeczek
    cukier puder do oprószenia
Ocena:

(średnia 4.51 z 184 głosów)

Mini bułeczki z białym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 30 minut do „ruszenia drożdży".




    Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta (wraz z resztą cukru i mąki), pod koniec dodając stopione i przestudzone masło. Dobrze wszystko wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste i jednolite.




    Ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć ściereczką i odstawić w temperaturze pokojowej na godzinkę do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
  • 2. Masa serowa: Twaróg rozetrzeć z pozostałymi składnikami.

    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Podzielić na 2-3 części, by ułatwić sobie pracę. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty o boku ok. 9 cm. Na każdy kwadracik nałożyć odrobinę masy serowej. Rogi ciasta dobrze zlepić ze sobą (coś na wzór koperty), by podczas pieczenia bułeczki się nie otwarły.




    Uformowane bułeczki umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem do góry) w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 30 minut do napuszenia.




    Przed pieczeniem posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15 minut do zezłocenia. Studzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Nina80 45645827_1063026080558031_9140329647345500160_n (1)

drożdżowe mini bułeczki z serem

pyszne, mięciutkie dzieci uwielbiają, ale zachwycą też dorosłego

kategoria: ciastka opublikowany: 19.08.2019 | wyświetlono: 12788 Książki kucharskie: 11 | Polecenia: 0
Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Knedle z białym serem

Pyszne i bardzo delikatne w smaku.

kategoria: Knedle Dania główne Ser opublikowany: 13.06.2013 | wyświetlono: 28867 Książki kucharskie: 7 | Polecenia: 2
Dodane przez: Anyzkowo unnamed (1)

Mini bułeczki z serem - na jeden raz

Malutkie bułeczki z ciągnącym się serem żółtym są genialne.Puszyste i na jeden raz.

kategoria: bułki Przystawki Ser opublikowany: 08.06.2012 | wyświetlono: 9349 Książki kucharskie: 19 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE