Bułeczki twarogowe z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Już kiedyś wspominałam o tym, że bardzo lubię wypieki z ciasta twarogowego. Te bułeczki smakują wyśmienicie, a przyrządzenie ich zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut. Polecam :)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego)
    – 2 jajka
    – 55g cukru (u mnie trzcinowy)
    – 130g mąki (u mnie 90g mąki ryżowej i 40g mąki pszennej tortowej)
    – ekstrakt z wanilii wg smaku
    – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy)
    – 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
    – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Desery Ciastka

Bułeczki twarogowe z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg podzielić na dwie części (100g i 150g). Sto gram twarogu rozetrzeć z 25g cukru, dodać ekstrakt z wanilii, olej i 1 jajko, wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wszytko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto i odstawić na około 10 minut.
    Resztę twarogu (150g) rozetrzeć z białkiem i cukrem, dodać skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Palce oprószyć mąką, każdy kawałek ciasta spłaszczać, formując okrągły placek. Na jeden brzeg placka wyłożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugim brzegiem. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Bułeczki twarogowe.

To może cię zainteresować