Szarlotka z budyniem

4.43 (7 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna szarlotka ze słodkim budyniem to idealne ciacho do kawki. Ciasto jest kruche, z pysznymi jabłuszkami i słodkim budyniem.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
    1 jajko,
    200 g masła,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 łyżki cukru,
    40 g budyniu waniliowego ( plus 500 ml mleka),
    3-4 jabłka,
    cukier puder do posypania.
Wystaw ocenę:

4.43 (7 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Ciasto z budyniem

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek przygotujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajko i masło pokrojone w kostkę wrzucamy do miski. Całość zagniatamy i dzielimy na dwie części. Chowamy do lodówki na minimum 30 minut.

    Następnie możemy przygotować budyń. Budyń przygotowujemy zgodnie we wskazówkami na opakowaniu. 300 ml mleka zagotowujemy, pozostałą część czyli 200 ml mieszamy z proszkiem budyniowym i cukrem. Wlewamy mieszankę do gotującego się mleka i gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia masy.

    Jabłka obieramy i kroimy w grubsze plasterki.

    Jedną część ciasta wykładamy na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie układamy jabłka. Na jabłka wykładamy budyń i na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta i posypujemy nim wierzch wypieku.

    Przygotowane ciasto pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach góra dół. Ciasto po upieczeniu najlepiej jest delikatnie ostudzić w blaszce, ponieważ może się lekko rozjechać po wyjęciu na gorąco.

Porady

Tak przygotowaną szarlotkę możemy podawać na ciepło z gałką lodów. Szarlotka również bardzo lubi bitą śmietanę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować