Szybka potrawka z kurczaka z warzywami

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pomidorowa potrawka z piersią kurczaka i warzywami, świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację na ciepło. Lekko pikantna i słodka zarazem, bardzo aromatyczna, a dzięki dodatkowo pysznych warzyw, zdrowa i pożywna.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
    400 g przecieru pomidorowego (lub passaty pomidorowej)
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 średnia cebula
    4 ząbki czosnku
    1 puszka (212 ml) białej fasoli Cannellini
    1 puszka (212 ml) mieszanki meksykańskiej
    1 puszka (212 ml) młodej marchewki
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżki suszonej natki pietruszki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
    1/4 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
    Dodatkowo:
    kasza bulgur (lub inna ulubiona)
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szybka potrawka z kurczaka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju zeszklić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Pierś pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem. Dodać do cebuli i krótko podsmażyć z obu stron. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przecier pomidorowy i koncentrat. Doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem. Dodać bazylię oraz roztartą w dłoniach suszoną natkę pietruszki. Poddusić na wolnym ogniu do zredukowania sosu ok. 10 minut. Dodać odsączone i przepłukane warzywa z puszki: białą fasolę, marchewki oraz mieszankę meksykańską. Dusić ok. 5 minut. Potrawkę podawać z ugotowaną kaszą bulgur.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować