Potrawka "meksykańska" z kurczaka

4.49 (193 ocen)

  • 25 min

Pyszna potrawka, którą lubię robić w różnych wersjach. Szybka w przygotowaniu, zajmuje około 20-25 minut i możemy się delektować ciepłym posiłkiem. Gdy się spieszę zawsze pada na coś jednogarnkowego, a kukurydzę, fasolę czy pomidory obowiązkowo w szafce mam :)

  • 25 min

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
    1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka kukurydzy
    1-2 papryki czerwone
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
    szczypta pieprzu czarnego mielonego
Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Potrawka "meksykańska" z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, obsmażamy na łyżce oleju z solą i pieprzem, dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę i pomidory z puszki wraz z zalewą. Chwilę dusimy, następnie dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę (obie po odsączeniu). Gotujemy około 3-4 minuty, przyprawiamy i mieszamy z koncentratem. Jeszcze chwilę dusimy, aby smaki dobrze sobą przeszły.

Porady

Z kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy - do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować