Delikatne szparagi, soczysty, miękki filet z kurczaka podany z makaronem w wyrazistym, serowym i pachnącym świeżą natką sosem to świetny pomysł na pełnowartościowe, sycące danie obiadowe.
30 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
150g makaronu pappardelle
340g fileta z kurczaka
400g zielonych szparag
1 cebula
1 pęczek natki z pietruszki
180g sera pleśniowego naturalnego
200ml śmietany 18%
50ml śmietany 30%
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwy z oliwek
Szparagi z kurczakiem i makaronem w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu.
2.Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić.
3.Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie.
4.Cebulę drobno posiekać, a ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki.
5.Cebulę zeszklić na oliwie z oliwek, wlać śmietanki, dodać pokrojony ser naturalny i podgrzewać na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Następnie dodać posiekaną natkę z pietruszki, szparagi i kurczaka. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać i gotować wszystko 2-3 minuty aż sos się zredukuje.
6.Pod koniec dodać ugotowany al dente makaron i dokładnie wymieszać.
Komentarze