Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem

4.95 (197 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś z kurczaka w delikatnym śmietanowo - serowy sosie, aromatyczne zióła i makaron, jak dla mnie nie trzeba nic, więcej. Makarony w kremowych sosach po prostu uwielbiam, a dodatkowym plusem dania, jest ekspresowe jego wykonanie.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu wstążki
    2 małe piersi z kurczaka
    200 g pieczarek
    200 g śmietanki 30%
    100 g serka topionego śmietankowego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka słodkiego sosu chilli
    Zioła prowansalskie
    Suszona bazylia
    Suszone oregano
    Listki świeżej bazylii
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    Sól
    Pieprz
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.95 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Krem

Pierś kurczaka w sosie śmietanowo-serowym z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić w pół plasterki a cebulę i czosnek drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso, pieczarki, cebulę i czosnek. Posypać przyprawami i smażyć, aż mięso straci surowość. Następnie dodać sos chilli i śmietankę, oraz pokrojony drobno serek topiony. Dusić razem aż serek się rozpuścić, a śmietanka zgęstnieje. Podawać z ugotowany al'dente makaronem, posypane świeżymi, siekanymi listkami bazylii. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Makaron Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować