Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-serowym

4.51 (195 ocen)

  • 40 min

Pyszne i bardzo proste danie z makaronem.

  • 40 min

Składniki:

  • 500g makaronu (u mnie farfalle)
    pierś z kurczaka
    10 dużych pieczarek
    pół cebuli
    150ml śmietany 18%
    100ml wody
    150g żółtego sera
    olej rzepakowy
    przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona słodka
Wystaw ocenę:

4.51 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Farfalle Ser

Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć, pokroić w małe paseczki, opruszyć solą, pieprzem, curry i słodka mieloną papryką. Odstawić na min 20 min do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju rzepakowego i obsmażyc kurczaka na złoty kolor. Przełożyc na osobny talerz.
  • 2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dodac do cebuli. Chwile razem podsmażyć, aż do odparowania całego płynu z pieczarek.
  • 3. Śmietanę i wodę wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser oraz sól i pieprz. Całośc wlać do podsmażonych pieczarek i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
  • 4. Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 5. Sos podawać z makaronem i kurczakiem, posypane żółtym serem oraz natką pietruszki

Porady

Ugotowany makaron można od razu wymieszać z goracym sosem i kurczakiem na patelni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować