500g makaronu (u mnie farfalle)
pierś z kurczaka
10 dużych pieczarek
pół cebuli
150ml śmietany 18%
100ml wody
150g żółtego sera
olej rzepakowy
przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka mielona słodka
Makaron z kurczakiem w sosie pieczarkowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka opłukać i osuszyć, pokroić w małe paseczki, opruszyć solą, pieprzem, curry i słodka mieloną papryką. Odstawić na min 20 min do lodówki. Na patelni rozgrzać 2 łyzki oleju rzepakowego i obsmażyc kurczaka na złoty kolor. Przełożyc na osobny talerz.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki i dodac do cebuli. Chwile razem podsmażyć, aż do odparowania całego płynu z pieczarek.
3.Śmietanę i wodę wymieszać, dodać starty na tarce żółty ser oraz sól i pieprz. Całośc wlać do podsmażonych pieczarek i gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
4.Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
5.Sos podawać z makaronem i kurczakiem, posypane żółtym serem oraz natką pietruszki
Porady
Ugotowany makaron można od razu wymieszać z goracym sosem i kurczakiem na patelni.
Komentarze