Pierś z kurczaka, zielone szparagi i ryż z pysznym serem śmietanowo-serowym z ziołami. Wyjątkowo proste i pyszne danie. Smak podkręca pyszny sos z serem z niebieską pleśnią.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pierś z kurczaka - 2 szt
Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
Curry - 1/2 łyżeczki
Papryka słodka i ostra, pieprz - odrobina
Olej do smażenia
Szparagi zielone - pęczek
Cukier i sól - po 1/2 łyżeczki do gotowania szparagów
Ryż - 200g
Curry - 1 łyżeczka
Sos:
Śmietana 18% - 400g
Ser pleśniowy Lazur z niebieską pleśnią - 60g (lub więcej jeśli chcecie bardziej serowy smak)
Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Pieprz do smaku
Kurczak i szparagi w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem curry.
Szparagi przygotowujemy - odłamujemy twardą część i w razie potrzeby obieramy. Ja miałam młodziutkie, chude szparagi, które nie wymagają obierania.
Szparagi wkładamy do wrzątku z odrobiną soli i cukru. Gotujemy około 6 minut. Grubsze szparagi należy gotować dłużej.
Piersi z kurczaka kroimy na pół, tworząc kotlety. Doprawiamy czosnkiem, curry, paprykami i pieprzem. Smażymy na niedużej ilości oleju. Sprawdzamy, czy kurczak w środku jest już usmażony.
Sos:
Śmietanę z serem pleśniowym podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.
Na talerzach układamy ryż, kurczaka i szparagi. Polewamy sosem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Komentarze