Kurczak i szparagi w sosie serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pierś z kurczaka, zielone szparagi i ryż z pysznym serem śmietanowo-serowym z ziołami. Wyjątkowo proste i pyszne danie. Smak podkręca pyszny sos z serem z niebieską pleśnią.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pierś z kurczaka - 2 szt
    Czosnek granulowany - 1/2 łyżeczki
    Curry - 1/2 łyżeczki
    Papryka słodka i ostra, pieprz - odrobina
    Olej do smażenia
    Szparagi zielone - pęczek
    Cukier i sól - po 1/2 łyżeczki do gotowania szparagów
    Ryż - 200g
    Curry - 1 łyżeczka

    Sos:
    Śmietana 18% - 400g
    Ser pleśniowy Lazur z niebieską pleśnią - 60g (lub więcej jeśli chcecie bardziej serowy smak)
    Gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
    Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z kurczaka Sos serowy

Kurczak i szparagi w sosie serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w wodzie z dodatkiem curry.

    Szparagi przygotowujemy - odłamujemy twardą część i w razie potrzeby obieramy. Ja miałam młodziutkie, chude szparagi, które nie wymagają obierania.
    Szparagi wkładamy do wrzątku z odrobiną soli i cukru. Gotujemy około 6 minut. Grubsze szparagi należy gotować dłużej.

    Piersi z kurczaka kroimy na pół, tworząc kotlety. Doprawiamy czosnkiem, curry, paprykami i pieprzem. Smażymy na niedużej ilości oleju. Sprawdzamy, czy kurczak w środku jest już usmażony.

    Sos:
    Śmietanę z serem pleśniowym podgrzewamy. Dodajemy przyprawy i mieszamy, aż ser zupełnie się rozpuści. W razie potrzeby doprawiamy pieprzem.

    Na talerzach układamy ryż, kurczaka i szparagi. Polewamy sosem i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować