Szarlotka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: składniki na ciasto przenieść na stolnice, posiekać, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 3 godzin. Następnie podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepić natłuszczoną blachę.
Jabłka przełożyć do na naczynia o podwójnym dnie, dodać cukier, wymieszać, dobrze podgrzać, dodać kisiele, wymieszać, schłodzić.
Dno ciasta nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka, wylać ubite białka ze szczyptą soli, cukru i kisielu. Wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 stopni do dobrze zrumienionego wierzchu. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze