Szarlotka z kisielem

4.75 (4 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Szarlotka z dużą ilością tartych jabłek z dodatkiem kisielu oraz bezy. Posypana kruszonką i po upieczeniu cukrem pudrem.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Forma – u mnie w kształcie serca
    Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej, przesianej(pojemność szklanki 250 ml)
    1/3 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dag masła
    Tłuszcz do formy
    Masa jabłkowa:
    2 słoiki domowych tartych jabłek(pojemność słoika 900 ml)
    ½ szklanki cukru
    2 kisiele cytrynowe
    Beza:
    4 białka
    Szczypta soli
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 kisiel cytrynowy
    Cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: składniki na ciasto przenieść na stolnice, posiekać, zagnieść szybko ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 3 godzin. Następnie podzielić ciasto na 2/3 i 1/3. Większą częścią ciasta wylepić natłuszczoną blachę.
    Jabłka przełożyć do na naczynia o podwójnym dnie, dodać cukier, wymieszać, dobrze podgrzać, dodać kisiele, wymieszać, schłodzić.
    Dno ciasta nakłuć widelcem, wyłożyć jabłka, wylać ubite białka ze szczyptą soli, cukru i kisielu. Wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temp. 180 stopni do dobrze zrumienionego wierzchu. Wystudzone ciasto posypać obficie cukrem pudrem.

Porady

1. do jabłek można dodać cynamon do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować