Szarlotka z kisielem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jest słodka i krucha. No czy może być coś smaczniejszego na jesienny wieczór niż pachnąca jabłkami, domowa szarlotka?

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3 szklanki mąki pszennej
    - 4 jajka
    - 250 g margaryny
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    - 1 kg jabłek (waga po obraniu)
    - około 1/2 szklanki cukru (jeśli Wasze jabłka są bardzo słodkie dodajcie go mniej)
    - kisiel cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojoną margarynę i cukier. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalki na około 10 min.
  • 2. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cukier i suchy kisiel. Pozostałe białka ubić na sztywno, dodać do startych jabłek i delikatnie wymieszać.
  • 3. Formę (wym. 33x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem z lodówki. Na nim rozsmarować masę jabłkową. Na samą górę zetrzeć drugą część ciasta (tę z zamrażalki).
  • 4. Piec w 180°C przez około 60 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru.

    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować