Szarlotka z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, pokrojoną margarynę i cukier. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą do zamrażalki na około 10 min.
2.Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do nich cukier i suchy kisiel. Pozostałe białka ubić na sztywno, dodać do startych jabłek i delikatnie wymieszać.
3.Formę (wym. 33x 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastem z lodówki. Na nim rozsmarować masę jabłkową. Na samą górę zetrzeć drugą część ciasta (tę z zamrażalki).
4.Piec w 180°C przez około 60 minut, aż szarlotka nabierze złotego koloru.
Komentarze