Szarlotka z kisielem żurawinowym

4 (3 ocen)

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

kisiel żurawinowy sprawia ze ma intensywny, lekko kwaskowy smak

  • 35 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    250 g schłodzonej margaryny
    ½ szklanki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka gęstej śmietany
    1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    około 1 ½ kg jabłek
    1 kisiel żurawinowy w proszku
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka z kisielem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części- jedna większą -druga mniejszą- zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, ,dodać cukier, cynamon i kisiel w proszku , wymieszać. cynamon i kisiel w proszku, wymieszać.

    Okrągła foremkę o s 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
    Na dno blaszki rozwałkować większa część ciasta , rozprowadzić odciśnietą z soku masę jabłkową
    , na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto.

    Piec w nagrzanym piekarniku w 180 s C. przez około 50 minut na złoty kolor
    Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Cynamon Kisiel

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować