kisiel żurawinowy sprawia ze ma intensywny, lekko kwaskowy smak
35 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
250 g schłodzonej margaryny
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka gęstej śmietany
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
około 1 ½ kg jabłek
1 kisiel żurawinowy w proszku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Szarlotka z kisielem żurawinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części- jedna większą -druga mniejszą- zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do miski, ,dodać cukier, cynamon i kisiel w proszku , wymieszać. cynamon i kisiel w proszku, wymieszać.
Okrągła foremkę o s 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blaszki rozwałkować większa część ciasta , rozprowadzić odciśnietą z soku masę jabłkową
, na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 s C. przez około 50 minut na złoty kolor
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze