jabłecznik z prażonymi cynamonowymi jabłkami z dodatkiem kisielu- bardzo smaczne i proste ciasto-polecam:)
1 godz. 20 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
250 g schłodzonej margaryny
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka gęstej śmietany
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
około 1 ½ kg jabłek
1 kisiel cytrynowy w proszku
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
2-3 łyżki wody
oraz cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Szarlotka na kruchym cieście z prażonymi jabłkami z kisielem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka , podlać , 2-3 łyżkami wody i uprażyć, na koniec dodać cukier, cynamon i kisiel w proszku, wymieszać.
Odstawić do przestudzenia.
Z podanych składników na ciasto zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części- jedna większą -druga mniejszą- zawinąć w folię i schłodzić w lodówce
Blaszkę o wymiarach 30 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno blaszki rozwałkować większa część ciasta i podpiec przez około 10 minut.
Następnie na podpieczone ciasto wyłożyć uprażone jabłka , na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe kruche ciasto.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 s C. przez około 50 minut na złoty kolor
Po upieczeniu i przestudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze