Staropolska szarlotka babci Jasi

4.7 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić, upieczcie to ciasto J Polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm

    3 szklanki mąki pszennej
    5 żółtek
    1 kostka masła 82%
    1 czubata łyżka śmietany 18%
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.7 (181 ocen)

Staropolska szarlotka babci jasi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

    Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.

    Masę zestawić z ognia, wystudzić.
  • 3. Piekarnik nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.
    Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.

    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli szukacie więcej przepisów na kuchnię staropolską, znajdziecie je tutaj. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować