Staropolska szarlotka babci Jasi

  • wyświetlono: 6744 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 2

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie. W domowym zaciszu upiekłam wiele różnych szarlotek zazwyczaj robię je raz, zaspokajam swoją fantazję, a potem zapominam o nich, natomiast najczęściej powracam właśnie do tego przepisu , do tej staropolskiej szarlotki. Jeśli macie nadmiar antonówek i nie wiecie co zrobić, upieczcie to ciasto J Polecam.

IMG_20190918_121058
  • 16 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm

3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
1 kostka masła 82%
1 czubata łyżka śmietany 18%
4 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki
¾ szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Staropolska szarlotka babci Jasi

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, zagnieść szybko jednolite kruche ciasto. ¾ ciasta wylepić dno wyłożonej pergaminem blaszki, ponakłuwać widelcem i włożyć do lodówki.

    Resztę ciasta zwinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na czas robienia nadzienia.
  • 2. Nadzienie:
    Jabłka oskrobać pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, zasypać cukrem i uprażyć . Pod koniec zagęścić mus łyżką mąki ziemniaczanej rozrobionej w 2 łyżkach zimnej wody.

    Masę zestawić z ognia, wystudzić.
  • 3. Piekarnik nagrzać do temp 180* c na grzaniu góra dół.
    Zimną masę rozłożyć na kruchym cieście posypanym cynamonem, resztę zmrożonego ciasta zetrzeć na wierzch na tarce jarzynowej o grubych oczkach, piec w nagrzanym piekarniku przez 45-50 minut.

    Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Jeśli szukacie więcej przepisów na kuchnię staropolską, znajdziecie je tutaj. 

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkościna słodkoMama mnie nauczyłaszarlotkatania kuchniakrucheciasto kruchejesieńciasto z jabłkamikuchnia babcidla gościPoczęstuneksłodkie wypiekiwypieki na różne okazjestaropolska szarlotka

Komentarze

Podobne przepisy

szarlotka

Dodane przez: Monia06

szarlotka

Pyszna szarlotka według mojego...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Piernik staropolski

Piernik staropolski

Szarlotka na kruchym cieście

Dodane przez: Frossch

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście idealna...

sernik babci

Dodane przez: katarzynka455

Sernik babci

Brakuje tylko rodzynek jak u babci...

Piernik

Dodane przez: JulkaTomeczek

Piernik staropolski

Piernik rozpływa się w ustach i...

szarlotka

Dodane przez: Nina80

szarlotka

Kruche ciasto, dużo jabłek i delikatna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE