Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto na spodzie kruchym jak i taką samą kruszonką. Ciasto z grubą warstwą jabłek. Ciasto z bęzą z dodatkiem jogurtu greckiego. Samą mnie zaskoczyło, bo 1 raz taką wersję bezy zrobiłam. Rodzinie bardzo smakowało.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 06,11,2023
    CIASTO KRUCHE:
    -5 żółtek
    -100 g. cukru
    -300 g. masła
    -550 g. mąki tortowej
    -3 łyżeczki proszku do pieczenia

    OWOCE:
    -2 kg. jabłek prażonych(już po obraniu)
    -cukier do smaku
    -sok z 1/2 cytryny
    -2 budynie waniliowe
    -1 galaretka pomarańczowa
    -trochę tartej bułki

    BEZA:
    -5 białek
    -150 g. cukru
    -2 budynie waniliowe
    -400 g. jogurtu greckiego

    LUKIER CYTRYNOWY:
    -150 g. cukru pudru
    -sok z 1/2 cytryny
    -troszkę gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 1. ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 a resztę zagnieść i wylepić blachę ( 30x40cm.) najpierw, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 2. Podpiec ok. 15 min. w 175*C.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 3. jabłka-Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i pokropić sokiem z cytryny. Podsmażyć trochę z cukrem, uważając żeby się nie rozgotowały. Odsączyć sok z jabłek i z trochę rozmieszać budynie. Jak za dużo soku to odlać, nie dodawać do jabłek. Wlać budyń do jabłek, dodać, suchą galaretkę i trochę bułki tartej albo pokruszone biszkopciki i wymieszać. Zimne wyłożyć na podpieczone ciasto.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 4. beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Na koniec dodawać po trochu jogurtu i na wolnych obrotach wmieszać, ale nie długo. Wyłożyć na jabłka i rozsmarować.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 5. kruszonka- pozostawione ciasto, rozsypać równomiernie na bezie.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 6. Piec ok. 1 godz. w 175*C.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 7. lukier- Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i odrobinę gorącej przegotowanej wody. Rozetrzeć na lejącą papkę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimne ciasto w esy floresy.
  • Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką 8. Kroić w kwadraty. Ciasto trzymać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować