Ciasto na spodzie kruchym jak i taką samą kruszonką. Ciasto z grubą warstwą jabłek. Ciasto z bęzą z dodatkiem jogurtu greckiego. Samą mnie zaskoczyło, bo 1 raz taką wersję bezy zrobiłam. Rodzinie bardzo smakowało.
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
06,11,2023
CIASTO KRUCHE:
-5 żółtek
-100 g. cukru
-300 g. masła
-550 g. mąki tortowej
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
OWOCE:
-2 kg. jabłek prażonych(już po obraniu)
-cukier do smaku
-sok z 1/2 cytryny
-2 budynie waniliowe
-1 galaretka pomarańczowa
-trochę tartej bułki
BEZA:
-5 białek
-150 g. cukru
-2 budynie waniliowe
-400 g. jogurtu greckiego
LUKIER CYTRYNOWY:
-150 g. cukru pudru
-sok z 1/2 cytryny
-troszkę gorącej wody
Szarlotka z bezą z jogurtem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Zmiksować żółtka z cukrem i masłem. Przesiać mąkę z proszkiem i na wolnych obrotach miksera, zmiksować na żwirek. Odsypać 1/3 a resztę zagnieść i wylepić blachę ( 30x40cm.) najpierw, wyłożoną papierem do pieczenia.
2.Podpiec ok. 15 min. w 175*C.
3.jabłka-Jabłka umyć, obrać, pokroić na cząstki i pokropić sokiem z cytryny. Podsmażyć trochę z cukrem, uważając żeby się nie rozgotowały. Odsączyć sok z jabłek i z trochę rozmieszać budynie. Jak za dużo soku to odlać, nie dodawać do jabłek. Wlać budyń do jabłek, dodać, suchą galaretkę i trochę bułki tartej albo pokruszone biszkopciki i wymieszać. Zimne wyłożyć na podpieczone ciasto.
4.beza- Białka ubić ze szczyptą soli potem po trochu dodawanym cukrem. Na koniec dodawać po trochu jogurtu i na wolnych obrotach wmieszać, ale nie długo. Wyłożyć na jabłka i rozsmarować.
5.kruszonka- pozostawione ciasto, rozsypać równomiernie na bezie.
6.Piec ok. 1 godz. w 175*C.
7.lukier- Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i odrobinę gorącej przegotowanej wody. Rozetrzeć na lejącą papkę. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać zimne ciasto w esy floresy.
Komentarze