SZARLOTKA Z BEZĄ I KRUSZONKĄ - NAJLEPSZA!

4.5 (153 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Choć wiosna i lato to nie są typowo szarlotkowe pory roku, to jednak szarlotka to takie ciasto, które z przyjemnością zajadamy o każdej porze roku!

Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama.

Kruchy spód pokryty dużą ilością grubo-tartych soczystych jabłek, bezową pianą i chrupiącą kruszonka jest zawsze idealnym pomysłem do kawki.

Tak jak już Wam kiedyś pisałam – kruche ciasto śmiało można przygotować dużo wcześniej, zamrozić, a potem wyciągać w razie potrzeby.

Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!

Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie!

Spróbujcie i Wy!

Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * mąka pszenna- 4 szklanki

    * jajka M – 4 szt

    * cukier – 1 szklanka

    * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

    * masło – 220 g

    * cukier z wanilią – 4 łyżki

    * jabłka – 1 kg ( po obraniu )

    * cynamon – 3 łyżeczki

    * sól – szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Szarlotka z bezą i kruszonką - najlepsza! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Z mąki, 3 łyżek cukru, proszku do pieczenia, masła i żółtek zagniatamy ciasto.

    2/3 ciasta wylepiamy blachę ( dużą ) , wyłożoną papierem do pieczenia.

    Jabłka obieramy, wydrążamy i trzemy na tarce na grubych oczkach.

    Posypujemy cynamonem. Mieszamy. Wykładamy na ciasto.

    Białka ubijamy z solą.

    Pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru i cukier z wanilią.

    Pianą zalewamy jabłka.

    Na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta.

    Pieczemy ok. 60 minut w temp. 150C.

    Pod koniec pieczenia temperaturę zwiększamy do 180C.

    Zostawiamy do ostygnięcia!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować