Szarlotka sypana z dynią

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Nowa wersja tradycyjnej szarlotki sypanej

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na dużą blaszkę
    3 szklanki mąki pszennej
    3 szklanki cukru
    3 szklanki kaszy manny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 Kg oczyszczonych jabłek
    3 szklanki puree z dyni
    1,5 kostki masła
    3 łyżeczki cynamonu
    Dodatkowo pół szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka sypana z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie
    wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dzielimy na 3 części. Jabłka kroimy w kostkę i rozgotowyjemy z połową szklanki cukru, 1 łyżeczką cynamonu i odrobiną wody (2-3 łyżki). Puree z dyni mieszamy z cynamonem. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy jedną część suchych składników. Wykładamy na to puree z dyni. Posypujemy drugą częścią suchych składników. Następnie wykładamy jabłka i zasypujemy resztą suchych składników. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach 1,5 kostki masła.
    Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160stopni przez ok 45-50 minut

Porady

Ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z odrobiną bitej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować