Szarlotka sypana z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie
wszystkie suche składniki mieszamy w misce, dzielimy na 3 części. Jabłka kroimy w kostkę i rozgotowyjemy z połową szklanki cukru, 1 łyżeczką cynamonu i odrobiną wody (2-3 łyżki). Puree z dyni mieszamy z cynamonem. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy jedną część suchych składników. Wykładamy na to puree z dyni. Posypujemy drugą częścią suchych składników. Następnie wykładamy jabłka i zasypujemy resztą suchych składników. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach 1,5 kostki masła.
Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160stopni przez ok 45-50 minut
Porady
Ciasto po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub podajemy z odrobiną bitej śmietany
Komentarze