szarlotka sypana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Najprostszy przepis na ciasto z jabłkami. To jedno z tych ciast, które korci by upiec od pierwszej chwili, bez zagniatania, bez miksera, bez ucierania. Prościzna! Ciasto wychodzi za każdym razem, ładnie się prezentuje i smakuje wyśmienicie. Polecam!

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kaszy manny
    1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    170 g zimnego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka sypana 1. Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części.
  • szarlotka sypana 2. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

    Tortownicę o średnicy 23 wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem.
  • szarlotka sypana 3. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć delikatnie cynamonem, jeśli lubicie).
  • szarlotka sypana 4. Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników.
  • szarlotka sypana 5. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta.
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza manna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować