Szarlotka sypana

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Jest to jedna z najłatwiejszych szarlotek, która nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Wszystko wystarczy dobrze wymieszać, wstawić do piekarnika, odczekać około godziny i już - mamy gotowe ciasto! Szarlotka smakuje naprawdę rewelacyjnie i z pewnością nigdy mi się nie znudzi.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 18-20 cm lub większa keksówka)
    1-1,2 kg jabłek
    1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
    1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1 szklanka kaszy manny
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier wanilinowy
    1 szczypta soli
    100-120 masła (*) (w zależności od szerokości formy)
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z jabłkami Szarlotka

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło schłodzić w zamrażarce.
    W tym czasie należy obrać i zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki.
    Opcjonalnie owoce można wymieszać z cynamonem.
    Suche składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, kaszę, proszek do pieczenia, sól) dokładnie ze sobą połączyć i całość podzielić na 3 części.
    Na dno formy wysłanej papierem do pieczenia równomiernie wysypać pierwszą porcję suchych składników, następnie wyłożyć 1/2 startych jabłek i kolejno suche składniki, jabłka, suche składniki.
    (Jabłek nie należy odciskać z nadmiaru soku, ani nie uklepywać na cieście.)
    Wierzch ciasta posypać startym na duże wiórki masłem.
    Szarlotkę piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach.
    Kroić po ostudzeniu.

Porady

(*) Masło można zastąpić margaryną lub olejem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować