Szarlotka sypana

4.99 (177 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto jest przepyszne, cynamonowe, z chrupiącą z wierzchu skórką. Szarlotka doskonała jest na ciepło jak i schłodzona.
Jest bardzo prosta, nie wymaga miksowania. Wystarczy 10 minut przygotowania. Nie trzeba żadnych umiejętności kulinarnych aby ją upiec. Jest więc świetnym ciastem dla początkujących.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl mąki pszennej
    1 szkl kaszy manny
    1 szkl cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    cynamon
    170 g zmrożonego masła
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Szarlotka Jabłecznik

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kaszkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 części.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podzielić na 2 części.
    Na dnie tortownicy ułożyć papier do pieczenia, zapiąć obręcz. Na dno wsypać 1/3 część suchych składników, wyrównać i położyć 1 część jabłek (razem z sokiem), wyrównać, posypać cynamonem. Czynność powtórzyć. Ostatnią suchą warstwę uklepać, wyrównać i zetrzeć na tarce równą warstwę zmrożonego masła.
    Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50-60 minut. Będzie gotowa gdy się mocno zarumieni i zacznie odchodzić od boków formy.
    Podczas pieczenia może wyciec trochę soku (choć mnie akurat się to nie przytrafiło). Warto więc zabezpieczyć spód piekarnika folią aluminiową.

    Ciasto można podawać na ciepło lub schłodzone, posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować