Szakszuka na zielono z awokado

4.5 (172 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Moja wersja szakszuki ze szpinakiem i groszkiem z jajkami od szczęśliwych kurek , z dodatkiem papryczki chili która podkręca delikatny smak potrawy , to propozycja na pyszne, zdrowe, letnie śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 jajka od szczęśliwych kurek
    45 dag szpinaku
    15 dag groszku
    1 duża cebula
    6 cm kawałek pora
    4 ząbki czosnku
    ½ miękkiego awokado
    ½ papryczki chili z zalewy olejowej
    1 łyżka klarowanego masła
    3-4 krople zielonego tabasco
    Pęczek cienkiego szczypioru
    Sól himalajska do smaku
    Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Szakszuka na zielono z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groszek wrzucić na osolony wrzątek , ugotować do miękkości, odcedzić na sicie. Szpinak posiekać.
    Cebulę i czosnek obrać posiekać drobniutko w kostkę. Umyty por w pół krążki.

    Na patelni rozgrzać klarowane masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i porem, dodać szpinak wymieszać dusić kilka minut.
    Wsypać ugotowany groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
  • 2. Zrobić 3-4 wgłębienia w szpinaku i wbić jajka, lekko posolić, doprawić tabasco, posypać pokrojoną chili, przykryć pokrywką. Trzymać na wolnym ogniu aż jajka się zetną.

    Przed podaniem posypać szczypiorkiem, oraz ułożyć plasterki obranego i pokrojonego awokado.

    Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Szakszuka

To może cię zainteresować