Moja wersja szakszuki ze szpinakiem i groszkiem z jajkami od szczęśliwych kurek , z dodatkiem papryczki chili która podkręca delikatny smak potrawy , to propozycja na pyszne, zdrowe, letnie śniadanie.
20 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
3-4 jajka od szczęśliwych kurek
45 dag szpinaku
15 dag groszku
1 duża cebula
6 cm kawałek pora
4 ząbki czosnku
½ miękkiego awokado
½ papryczki chili z zalewy olejowej
1 łyżka klarowanego masła
3-4 krople zielonego tabasco
Pęczek cienkiego szczypioru
Sól himalajska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Szakszuka na zielono z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groszek wrzucić na osolony wrzątek , ugotować do miękkości, odcedzić na sicie. Szpinak posiekać.
Cebulę i czosnek obrać posiekać drobniutko w kostkę. Umyty por w pół krążki.
Na patelni rozgrzać klarowane masło, zeszklić cebulę z czosnkiem i porem, dodać szpinak wymieszać dusić kilka minut.
Wsypać ugotowany groszek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać.
2.Zrobić 3-4 wgłębienia w szpinaku i wbić jajka, lekko posolić, doprawić tabasco, posypać pokrojoną chili, przykryć pokrywką. Trzymać na wolnym ogniu aż jajka się zetną.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem, oraz ułożyć plasterki obranego i pokrojonego awokado.
Komentarze